Piekarnia Tomcio Paluch
ul. Bitwy Białostockiej 2 lok. 1
15-103 Białystok
tel.507 012 765
piekarnia.tomciopaluch@gmail.com
Czynne: PN - PT: 7.30 - 17.00
Karty płatnicze: Tak
Piekarnia Tomcio Paluch to białostocka manufaktura wypieków, która w swojej ofercie posiada pieczywo: chleby żytnie na naturalnym zakwasie oraz chleby orkiszowe w 100% z mąki orkiszowej i bułka tarta orkiszowa 100%. Chleb tworzony jest na naturalnym, żywym zakwasie własnej produkcji, wykonywany ręcznie. Nie stosują zakwasu w proszku ani sztucznych dodatków, polepszaczy czy barwników. Cały proces tworzenia pieczywa odbywa się fazowo, bez pośpiechu. Piekarnia dąży do odtworzenia smaków i wspomnień z dzieciństwa.
Mąki żytnie pochodzą z regionalnego i tradycyjnego młyna z Podlasia. Jeśli chodzi o orkisz, to Piekarnia Tomcio Paluch bazuje na mące orkiszowej św. Hildegardy. Mąka orkiszowa, na której pracują jest otrzymana z mieszanki prastarych odmian orkiszu (jest jedynie 5 odmian uznawanych za pradawne i oryginalne odmiany).
Orkisz to pradawna odmiana pszenicy. Jest uprawiany i zbierany z nienaruszoną łupiną, chroniącą mocno jądro ziarna przed wszelkimi zanieczyszczeniami, zachowując jego wysokowartościową wartość odżywczą i zapewniającą świeżość. Dopiero w czasie mielenia ziarno zostaje odłączone od łupiny. Poza tym, mocna łuska otaczająca ziarno skutecznie zabezpiecza przed czynnikami zewnętrznymi.
Orkisz zawiera 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% składników mineralnych.
Pieczywo orkiszowe w smaku jest zbliżone (a nawet smaczniejsze) do pieczywa pszennego, dlatego też możecie być spokojni o zachowanie walorów smakowych. Osoby ze stwierdzoną celiakią oraz uczulone na gluten nie powinny spożywać orkiszu. Natomiast wiele osób nietolerujących pszenicy czy wykazujących nadwrażliwość na gluten, toleruje orkisz i nie odczuwa po nim nieprzyjemnych dolegliwości.
Piekarnia Tomcio Paluch jest laureatem konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Ich chleb żytni czysty zajął I miejsce w tym konkursie.