Zdrowie

Wróć

Żółty ser remedium na jesienną chandrę. Wycisza, poprawia humor i pamięć

2017-11-07 08:11:50
Jesień w pełni, zima blisko. Jeżeli dokucza nam chandra, zmieńmy dietę. Jak? Wprowadźmy do jadłospisu żółte sery. Produkt powinien zagościć na naszych stołach, m.in. dlatego, że wycisza, poprawia humor oraz pamięć.
pixabay.com
Polska Izba Mleka rekomenduje wszystkim nam żółte sery. Specjaliści podkreślają, że wzmacniają one odporność i dodają energii. Poza tym to doskonałe źródło wapnia. Już jeden plasterek żółtego sera dostarcza 160-200 mg tego cennego pierwiastka, który buduje układ kostny w młodym wieku i przeciwdziała powstaniu osteoporozy u starszych osób.

- Dzięki witaminom A, D i z grupy B oraz minerałom takim jak: cynk i miedz oraz wysokiej zawartości białka organizm jest w stanie budować naturalną odporność przed wirusami i bakteriami, zwłaszcza w okresie jesiennych przeziębień. Co więcej zawarty w serze kwas linolowy CLA, ochroni nas przed miażdżycą, nowotworami - przekonuje Monika Sieczko z Polskiej Izby Mleka.

Ponadto niewiele osób wie, że ser poprawia humor. Zawiera on tryptofan wspierający wydzielanie w organizmie tzw. hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Możemy także znaleźć w nim chrom, który wycisza i łagodzi napięcia oraz magnez wpływający na poprawę nastroju, pamięci i funkcje poznawcze.

Żółty ser to również jedno z najbardziej bogatych źródeł witaminy K, która jest niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania serca, mózgu i kości.
Dorota Mariańska
dorota.marianska@bialystokonline.pl