Aktualności

Wróć

Zmiany cen żywności. Co kosztuje więcej? Za co zapłacimy mniej?

2017-12-13 09:33:18
W ostatnim czasie artykuły spożywcze podrożały o 1,1%, a już większość z nas częściej łapie się za kieszeń, szczególnie, kiedy kupuje np. jajka.
pixabay.com
Główny Urząd Statystyczny wskazuje, że w listopadzie – w porównaniu z październikiem – ceny żywności wzrosły o 1,1%. Największe wzrosty dotyczą jajek. Jednak więcej trzeba też zapłacić za jogurty, śmietanę, napoje i desery mleczne – o 1,4%. Droższe są również warzywa (o 3,1%) oraz mąka (o 1,3%).

Poza tym zmieniły się na niekorzyść dla konsumentów ceny masła oraz tłuszczów roślinnych. Nie ma też dobrych wiadomości dla smakoszy mięsa. Muszą oni płacić za nie nieznacznie, ale jednak więcej. Ponadto GUS zanotował też wzrost cen czekolady (o 0,8%), makaronów i produktów makaronowych (o 0,7%), pieczywa (o 0,4%), ryżu (o 0,3%), jak również ryb i owoców morza (o 0,2%).

Są też dane, które w pewnym stopniu mogą napawać optymizmem. Spadły ceny cukru (o 5,8%) oraz owoców (o 0,2%). Obniżyły się także ceny wód mineralnych lub źródlanych (o 1,1%), kakao i czekolady w proszku (o 0,5%), herbaty (o 0,4%) oraz soków owocowych i warzywnych (o 0,1%).
Dorota Mariańska
dorota.marianska@bialystokonline.pl