Zioła na obniżenie poziomu cukru – czyli jakie?
Wśród ziół o właściwościach wspierających regulację glikemii wyróżnia się przede wszystkim morwę białą – a konkretnie jej liście, które zawierają substancje wpływające na spowolnienie procesu przekształcania się węglowodanów złożonych w cukry proste. To z kolei przekłada się na obniżenie poziomu wchłanialności glukozy w jelitach, a tym samym – na łagodzenie proposiłkowych pików glukozy. Właściwości morwy sprawiają, że suplementy z nią w składzie lub herbaty do zaparzania z jej suszonych liści polecane są nie tylko cukrzykom, ale również osobom, które dążą do redukcji masy ciała.
Oprócz morwy białej, do ziół obniżających poziom cukru we krwi, zalicza się także:
-
kozieradkę, którą warto spożywać w formie dodatku do sałatek czy posypki do pieczywa lub serów;
-
cynamon – dostępny jako dodatek do ziołowych naparów, a popularnie stosowany w formie przyprawy do dań orientalnych i deserów;
-
lucerna, którą można spotkać w aptekach i drogeriach pod postacią suszu do zaparzania. Coraz częściej producenci proponują także soki z lucerny;
-
gurmar, najczęściej sprzedawany w formie suszu. Ta odmiana winorośli, pochodząca z Azji, bywa nazywana „niszczycielem cukru” - ze względu na jej insulinomimetyczne działanie (a więc w pewnym stopniu imitujące działanie insuliny);
-
owocnia fasoli – dostępna w formie proszku do sporządzania naparów lub odwarów, stosowanych pomocniczo w terapii cukrzycy.
Wymienione powyżej zioła i rośliny nie są jedynymi, które sprawdzają się jako wsparcie leczenia cukrzycy. Zalicza się do nich również
berberyna, pokrzywa, suplementy diety z aloesem, moringą, zielem rutwicy i innymi, naturalnymi składnikami:
https://www.doz.pl/apteka/k5655-Suplementy_dla_diabetykow
Naturalne leki obniżające poziom cukru i suplementy dla cukrzyków – kiedy warto je stosować?
Wszystkie omówione powyżej zioła i roślinne składniki wprowadza się oczywiście pomocniczo w leczeniu cukrzycy typu II.
Niemniej, tego rodzaju preparaty oraz inne suplementy dla cukrzyków (na przykład z witaminami i minerałami) mogą sprawdzić się u pacjentów, którzy:
- z uwagi na dietę redukcyjną i/lub eliminacyjną (zwłaszcza przy alergiach pokarmowych) nie są w stanie zapewnić sobie podaży odpowiedniej dawki witamin i minerałów;
- osiągnęli dobre wyniki leczenia i/lub jako początek terapii podjęli interwencję w zakresie zmiany stylu życia i nawyków żywieniowych (wówczas takie zioła i suplementy są włączane pomocniczo);
- mają zdiagnozowaną insulinooporność czy hipoglikemię reaktywną i chcą przy pomocy naturalnych metod ograniczyć negatywne skutki tych zjawisk;
- mają zalecenia co do stosowania preparatów ziołowych regulujących glikemię od swojego lekarza prowadzącego.
Oczywiście każdorazowo przed zastosowaniem konkretnego suplementu dla diabetyków lub zioła obniżającego glukozę, należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Dotyczy to zwłaszcza osób przyjmujących leki na cukrzycę na receptę, a także z leczonymi chorobami współistniejącymi. Konsultacja z lekarzem zapobiegnie ewentualnej interakcji pomiędzy przyjmowanymi preparatami i/lub wystąpieniu działań niepożądanych.
Źródła:
1. Sieradzki, E. Płaczkiewicz-Jankowska, Cukrzyca [w:] Interna – Mały Podręcznik Medycyny Praktycznej online, aktualizacja hasła: 10.08.2023
2. Shane-McWhorter, PharmD, BCPS, BC-ADM, CDE, FASCP, FAADE, Duża popularność suplementów diety w cukrzycy – pomóż swojemu pacjentowi wybrać najlepszy [w:] Diabetologia po Dyplomie 04/2013
3. Trapp, MSN, APRN, BC-ADM, CDE, S. Levin, MD, RD, Przygotowanie do zalecania diet opartych na produktach roślinnych w celu zapobiegania i leczenia cukrzycy [w:] Diabetologia po Dyplomie 2/2012
4. Matuszak, J. Suliburska, Cukrzyca 2 typu – terapia wspomagająca. Wybrane suplementy oraz rola probiotyków i aktywności fizycznej [w:] Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013, tom 4, nr 2
5. Rudkowska, A. Smutkiewicz, M. Han-Marek, Zioła w terapii wspomagającej leczenie cukrzycy [w:] Borgis – Postępy Fitoterapii 3/2006
[ARTYKUŁ SPONSOROWANY]