Zdrowie

Wróć

Zioła o działaniu hipoglikemizującym - przegląd ziół na obniżenie cukru we krwi

2024-09-17 13:07:53
Podwyższony poziom glukozy we krwi towarzyszy zazwyczaj cukrzycy, a oprócz tego może być objawem insulinooporności (określanej czasem mianem stanu przedcukrzycowego). Oba te stany powinny być poddawane terapii pod kontrolą lekarza, natomiast niektóre naturalne preparaty, zioła czy suplementy dla cukrzyków mogą wspomagać proces obniżania poziomu glukozy we krwi. Jakie to zioła? Które z nich sprawdzą się jako dodatek do diety cukrzyków? Kiedy warto stosować zioła o właściwościach hipoglikemizujących?
Zioła na obniżenie poziomu cukru – czyli jakie?

Wśród ziół o właściwościach wspierających regulację glikemii wyróżnia się przede wszystkim morwę białą – a konkretnie jej liście, które zawierają substancje wpływające na spowolnienie procesu przekształcania się węglowodanów złożonych w cukry proste. To z kolei przekłada się na obniżenie poziomu wchłanialności glukozy w jelitach, a tym samym – na łagodzenie proposiłkowych pików glukozy. Właściwości morwy sprawiają, że suplementy z nią w składzie lub herbaty do zaparzania z jej suszonych liści polecane są nie tylko cukrzykom, ale również osobom, które dążą do redukcji masy ciała.


Oprócz morwy białej, do ziół obniżających poziom cukru we krwi, zalicza się także:

- kozieradkę, którą warto spożywać w formie dodatku do sałatek czy posypki do pieczywa lub serów;
- cynamon – dostępny jako dodatek do ziołowych naparów, a popularnie stosowany w formie przyprawy do dań orientalnych i deserów;
- lucerna, którą można spotkać w aptekach i drogeriach pod postacią suszu do zaparzania. Coraz częściej producenci proponują także soki z lucerny;
- gurmar, najczęściej sprzedawany w formie suszu. Ta odmiana winorośli, pochodząca z Azji, bywa nazywana „niszczycielem cukru” - ze względu na jej insulinomimetyczne działanie (a więc w pewnym stopniu imitujące działanie insuliny);
- owocnia fasoli – dostępna w formie proszku do sporządzania naparów lub odwarów, stosowanych pomocniczo w terapii cukrzycy.

Wymienione powyżej zioła i rośliny nie są jedynymi, które sprawdzają się jako wsparcie leczenia cukrzycy. Zalicza się do nich również berberyna, pokrzywa, suplementy diety z aloesem, moringą, zielem rutwicy i innymi, naturalnymi składnikami: https://www.doz.pl/apteka/k5655-Suplementy_dla_diabetykow


Naturalne leki obniżające poziom cukru i suplementy dla cukrzyków – kiedy warto je stosować?

Wszystkie omówione powyżej zioła i roślinne składniki wprowadza się oczywiście pomocniczo w leczeniu cukrzycy typu II. Niemniej, tego rodzaju preparaty oraz inne suplementy dla cukrzyków (na przykład z witaminami i minerałami) mogą sprawdzić się u pacjentów, którzy:

- z uwagi na dietę redukcyjną i/lub eliminacyjną (zwłaszcza przy alergiach pokarmowych) nie są w stanie zapewnić sobie podaży odpowiedniej dawki witamin i minerałów;
- osiągnęli dobre wyniki leczenia i/lub jako początek terapii podjęli interwencję w zakresie zmiany stylu życia i nawyków żywieniowych (wówczas takie zioła i suplementy są włączane pomocniczo);
- mają zdiagnozowaną insulinooporność czy hipoglikemię reaktywną i chcą przy pomocy naturalnych metod ograniczyć negatywne skutki tych zjawisk;
- mają zalecenia co do stosowania preparatów ziołowych regulujących glikemię od swojego lekarza prowadzącego.

Oczywiście każdorazowo przed zastosowaniem konkretnego suplementu dla diabetyków lub zioła obniżającego glukozę, należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Dotyczy to zwłaszcza osób przyjmujących leki na cukrzycę na receptę, a także z leczonymi chorobami współistniejącymi. Konsultacja z lekarzem zapobiegnie ewentualnej interakcji pomiędzy przyjmowanymi preparatami i/lub wystąpieniu działań niepożądanych.


Źródła:
1. Sieradzki, E. Płaczkiewicz-Jankowska, Cukrzyca [w:] Interna – Mały Podręcznik Medycyny Praktycznej online, aktualizacja hasła: 10.08.2023
2. Shane-McWhorter, PharmD, BCPS, BC-ADM, CDE, FASCP, FAADE, Duża popularność suplementów diety w cukrzycy – pomóż swojemu pacjentowi wybrać najlepszy [w:] Diabetologia po Dyplomie 04/2013
3. Trapp, MSN, APRN, BC-ADM, CDE, S. Levin, MD, RD, Przygotowanie do zalecania diet opartych na produktach roślinnych w celu zapobiegania i leczenia cukrzycy [w:] Diabetologia po Dyplomie 2/2012
4. Matuszak, J. Suliburska, Cukrzyca 2 typu – terapia wspomagająca. Wybrane suplementy oraz rola probiotyków i aktywności fizycznej [w:] Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013, tom 4, nr 2
5. Rudkowska, A. Smutkiewicz, M. Han-Marek, Zioła w terapii wspomagającej leczenie cukrzycy [w:] Borgis – Postępy Fitoterapii 3/2006


[ARTYKUŁ SPONSOROWANY]