Biznes

Wróć

Zapłacisz mniej – dostaniesz więcej. Usługi gastronomiczne U Grzesia

2013-11-28 00:00:00
Prowadzisz restaurację, cukiernię, firmę cateringową lub po prostu – lubisz gotować? Możesz w znacznym stopniu zaoszczędzić swój czas, pieniądze i energię, kupując warzywa i owoce gotowe do spożycia. Gotowe do spożycia – czyli?
materiały firmy
Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, hotel, stołówkę, hurtownię czy przetwórnię – mamy dla Ciebie rozwiązanie, które znacznie przyspiesza proces przygotowywania posiłków! Usługi gastronomiczne U Grzesia to jedyna firma w regionie, która w swojej ofercie posiada warzywa gotowe do spożycia, czyli produkty obrane, umyte, zapakowane próżniowo w całości lub pokrojone.

- Skąd pomysł na taki biznes? Często jeździłem na giełdę warzyw do Warszawy i zauważyłem, że w stolicy jest duży popyt na tego typu produkty, natomiast w Białymstoku – pomimo zapotrzebowania - nie było przedsiębiorstwa oferującego warzywa obierane – informuje Grzegorz Łuniewicz, właściciel U Grzesia.

Warzywa i owoce w próżniowych opakowaniach nie są sprowadzane, ale cały proces obejmujący mycie, obieranie i krojenie odbywa się w siedzibie firmy w Białymstoku.
- Produkty w naszym magazynie obierają certyfikowane maszyny. Następnie są krojone bądź, w zależności od zlecenia, pakowane próżniowo, w czyste i estetyczne opakowania. Oczywiście produkty są selekcjonowane podczas obierania, aby klienci nie otrzymywali zepsutych i poniszczonych – tłumaczy Łuniewicz.

Wszystkie zlecenia wykonywane są terminowo.
- Dzięki profesjonalnym maszynom jesteśmy w stanie wykonać nawet największe zlecenie w ciągu doby – klient zamawia dzień wcześniej np. 100 kg ziemniaków, a my nazajutrz – w stanie gotowym do spożycia - dostarczamy je do lokalu – dodaje.

Dlaczego warto kupować warzywa obierane?

Kupowanie warzyw obranych pozwala zaoszczędzić nie tylko czas i energię związane z całym procesem mycia, obierania i krojenia oraz sprzątania, ale też pieniądze.

Przykładowo, koszt zakupu 100 kg ziemniaka brudnego wynosi ok. 100 zł, natomiast odpad w zależności od pory roku waha się od 30% do 50% (średnio 35%). Po obraniu produktu zostaje go o 35% mniej, czyli 100 zł zapłacimy za 65 kg ziemniaków. Daje nam to cenę 1,53 zł za kg obranego produktu we własnym zakresie. Koszt jeszcze się zwiększy, gdy doliczymy ubytki wagowe (ok. 10%) w czasie magazynowania.
- Osoba, która zamówi lub kupi u nas obrane warzywa lub owoce, w rezultacie zapłaci mniej, aniżeli za nieobrobione produkty. Po pierwsze, cena obu produktów jest porównywalna. Po drugie, doliczając do tego ubytki wagowe podczas obierania, kupując u nas dostaniesz większą ilość w niższej cenie – oraz bez większego wysiłku – tłumaczy właściciel.
- Za 1 kg większości oferowanych przez nas obranych warzyw (m.in. marchwi, buraka, cebuli czy ziemniaka) zapłacimy ok 1,70 zł – dodaje.

Należy wspomnieć, że kupując gotowe, obrane i/lub pokrojone warzywa, zyskujemy również oszczędności na: adaptacji pomieszczenia obieralni, zakupie maszyn, energii, pracy ludzkiej, wywożeniu odpadów, serwisie maszyn, a także poborze wody.

Zawsze świeże produkty – w sklepie przy ul. Waryńskiego!

Oferta U Grzesia jest także skierowana do klientów indywidualnych, czyli po prostu osób, które kucharzą od czasu do czasu.
- Posiadamy sklep spożywczy przy ul. Waryńskiego 26. Można w nim kupić dowolną ilość obranych warzyw, np. wystarczającą do zrobienia jednego obiadu – tłumaczy Łuniewski.

W sklepie możemy zaopatrzyć się nie tylko obrane warzywa, ale także m.in. świeże mięso (od regionalnych dostawców) oraz inne artykuły – wszystko w niskich cenach.

Zobacz: U Grzesia

[ARTYKUŁ SPONSOROWANY]
Małgorzata Cichocka
malgorzata.c@bialystokonline.pl