Aktualności

Wróć

Za tydzień Sylwester. Uważajmy na świąteczne przejedzenie

2010-12-24 00:00:00
Choć tradycyjnie postna, to jednak wyjątkowo syta. Kolacja wigilijna w rodzinnym gronie niewątpliwie dla większości z nas zakończy się mocnym przejedzeniem.
sxc.hu
Od stołu wstajemy ociężali, senni, czasem z bólem brzucha. Uczucie sytości, które normalnie każe nam zakończyć posiłek, w tym dniu zwykle ignorujemy. Co zatem zrobić aby zachować dobre samopoczucie, a jednocześnie nie rezygnować z kolejnego przepysznego świątecznego dania? Zjeść dobrze nie oznacza dużo, dlatego podtrzymując tradycję próbujmy wszystkich dań, ale pamiętajmy o dostosowaniu wielkości porcji do zapotrzebowania organizmu. Podczas świątecznych dni spożywamy przeciętnie 5-6 tys. kalorii - dwukrotnie więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Zatem może zamiast czterech - wystarczą dwa pierogi z kapustą, a dwie porcje ryby niech zastąpi jedna. Należy też jeść powoli - dopiero po 20 minutach od rozpoczęcia posiłku mózg wysyła sygnał do żołądka, że jest najedzony.

Przybliżona kaloryczność wigilii - porcje 100 g:
barszczyk z uszkami - 70 kcal,
kapusta z grzybami - 80 kcal,
kapusta z grochem - 200 kcal,
karp smażony - 190 kcal,
karp w szarym sosie - 135 kcal,
ryba po grecku - 150 kcal,
ryba gotowana - 140 kcal,
śledzie w śmietanie- 100 kcal,
śledzie w oleju - 300 kcal,
pierogi z kapustą i grzybami - 250 kcal,
kutia - 250 kcal,
sernik z rodzynkami - 330 kcal,
makowiec - 400 kcal,
szklanka kompotu - 200 kcal.
Spróbowanie po jednej porcji każdej potrawy dostarczy blisko 3000 kcal.

W czasie całych świąt dobrze jest ograniczyć lub całkiem zrezygnować z pieczywa oraz frytek, ziemniaków czy makaronów. Zastąpmy je sałatkami i surówkami. Mięsa najlepiej wybierać pieczone, bez tłustych, sosów, podobnie postępując z wędlinami i rybami. Pozwoli to nam zachować dobre samopoczucie oraz będziemy mieli satysfakcję wciskając się w sylwestrową suknię lub garnitur. Jednak jeśli zdarzy się nam poczuć ociężałym, dobrze jest pójść chociażby na spacer.
E.S.