Wykryto bakterie E. coli. Sklep wycofuje mąkę pszenną ze sprzedaży
Sieć Aldi apeluje do klientów o natychmiastowy zwrot mąki pszennej typu 650 (1 kg), dostarczonej przez firmę GoodMills Polska. W produkcie wykryto niebezpieczne zanieczyszczenie mikrobiologiczne – bakterię Escherichia coli.
Aldi
Aldi prosi o zwrot mąki
Sieć Aldi poinformowała o wycofaniu jednej partii mąki pszennej dostępnej w jej sklepach. W oficjalnym komunikacie opublikowanym na stronie sklepu podkreślono, że klienci, którzy zakupili ten produkt, powinni niezwłocznie zwrócić go do sklepu.
Problem dotyczy mąki pszennej typu 650 w opakowaniu 1 kg o kodzie kreskowym 28005155, wyprodukowanej przez GoodMills Polska Sp. z o.o.. Wycofanie obejmuje jedynie partie oznaczone datami minimalnej trwałości:
29 września 2025 r.
30 września 2025 r.
Aldi zapewnia, że klienci otrzymają pełny zwrot pieniędzy, nawet jeśli nie posiadają paragonu. Termin zwrotu produktu upływa 3 marca 2025 roku.
Dlaczego produkt został wycofany?
Powodem wycofania mąki jest wykrycie obecności bakterii Escherichia coli, która stanowi zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Choć bakteria ta naturalnie występuje w ludzkim jelicie grubym i odgrywa ważną rolę w procesach trawiennych, niektóre jej szczepy mogą wywoływać groźne infekcje. Spożycie skażonej żywności może prowadzić do zatrucia pokarmowego, objawiającego się: biegunką, nudnościami, wymiotami, gorączką, bólem brzucha.
W przypadku osób z osłabioną odpornością, dzieci oraz seniorów zakażenie E. coli może prowadzić do poważniejszych powikłań, w tym odwodnienia organizmu.
Sieć Aldi podkreśla, że produkt został natychmiast wycofany ze sprzedaży w ramach prewencyjnej ochrony konsumentów. Firma zaznacza również, że problem nie dotyczy innych produktów dostarczanych przez GoodMills Polska. W razie jakichkolwiek pytań Aldi zachęca klientów do kontaktu poprzez adres e-mail: obsluga.klienta@aldi.pl.
Jak uniknąć zatrucia bakteriami E. coli?
Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia, warto przestrzegać kilku podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności:
- Dbać o higienę rąk – myć ręce przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków.
- Unikać spożywania surowej mąki – bakterie giną dopiero w wysokiej temperaturze.
- Odpowiednio przechowywać produkty spożywcze – aby ograniczyć rozwój drobnoustrojów.
- Dokładnie myć warzywa i owoce – zwłaszcza te spożywane na surowo.
Bakteria E. coli jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia, dlatego warto stosować się do zaleceń sieci Aldi i niezwłocznie zwrócić zakażoną mąkę do sklepu. Dzięki temu unikniemy potencjalnych problemów zdrowotnych i przyczynimy się do większego bezpieczeństwa żywności na rynku.
MW
24@bialystokonline.pl