Wiedza i konsultacje z lekarzami
Przed nami ważne wydarzenie dla rodziców i opiekunów dzieci, które nie tolerują glutenu. Na najbliższą sobotę (17.11) zaplanowano VII Konferencję z Cyklu Żyj szczęśliwie z celiakią - zdrowie i bezpieczeństwo dziecka jako wartość. Jest ona adresowana do wszystkich mieszkańców Białegostoku i okolic.
W jej trakcie poruszone zostaną takie zagadnienia jak m.in. nowe badania w celiakii, problemy endokrynologiczne i skórne u osób z celiakią oraz urozmaicanie diety bezglutenowej.
Nie zabraknie także dyskusji. W programie wydarzenia są też konsultacje z dietetyczkami oraz wykładowcami i zaproszonymi gośćmi: prof. Maciejem Kaczmarskim (pediatra, alergolog, gastrolog), dr Anną Klimek (psycholog kliniczny), dr. Maciejem Kraliszem (gastrolog). Poza tym u zainteresowanych przeprowadzona zostanie analiza składu ciała.
Konferencję organizują m.in. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Białymstoku. Odbędzie się ona w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, (ul. Knyszyńska 12) w godz. 9.00–15.30. Rejestracja zaczyna się o godz. 8.30. Wstęp jest wolny.
Zobacz też:
VIII konferencja z cyklu żyj szczęśliwie z celiakią - zdrowie i bezpieczeństwo dziecka jako wartość.
Celiakia - o co chodzi?
Celiakia, czyli nietolerancja glutenu (białko zawarte w ziarnach pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia), zwykle daje o sobie znać w dzieciństwie. Nie można wykluczyć jednak, że nie wystąpi u dorosłych. Jeżeli ich dotyka, to najczęściej są to osoby w przedziale wiekowym 35-55 lat.
Co ciekawe, celiakia dwa razy częściej dotyczy kobiet niż mężczyzn. Najgorsze jest jednak to, że rozwija się ona bezobjawowo. To z kolei oznacza, że dowiadujemy się o tej przypadłości przypadkiem lub całkiem nie mamy pojęcia, że dotyka również nas.
Natomiast u dzieci sprawa wydaje się prostsza, bo w tym przypadku celiakia sygnalizuje swoją obecność. Pojawiają się biegunki, wymioty, wzdęcia. Do tego dochodzą powiększony brzuch, opuszczone pośladki i ramiona. Poza tym maluchy są rozdrażnione i blade. Wolniej rosną i za mało ważą. Kiedy jednak nie będą jadły produktów z glutenem (pieczywa, kasz, makaronów, ciast, ciasteczek, zup i sosów zaprawianych mąką, kawy zbożowej, a także żółtych serów, wędlin, majonezów, owocowych farszów, budyni, lodów, gum do żucia, chipsów czy kostek bulionowych), szybko wrócą do zdrowia. Tego samego niestety nie można powiedzieć o dorosłych, którzy zmagają się z celiakią.