Nauka

Wróć

Wspólne gotowanie, wycieczki, degustacje czy sport – tak szkoła uczy języków

2021-09-06 15:15:01
Nauka języków jednym przychodzi łatwiej, innym wręcz przeciwnie. W Białymstoku powstała szkoła, która zachęca do przyswajania ich w dość nietypowy sposób.
Invenzia
Języków można uczyć się na wiele sposobów

W Białymstoku powstała pierwsze szkoła języka francuskiego i włoskiego, gdzie kursanci nie siedzą godzinami przy biurkach, ale wspólnie gotują, rozmawiają, biegają czy odbywają językowe podróże.

Na taki pomysł, jeszcze podczas pandemii wpadła Ewa Tyburczy, wieloletnia nauczycielka tych języków i tłumacz przysięgły:

- Invenzia to przede wszystkim zespół młodych osób, które są pełne pasji i energii, mamy lektorów po filologii francuskiej i włoskiej, oraz studentów tych filologii – mówi Ewa Tyburczy. - Naszym celem jest połączenie nauki i aktywności, bo to najlepszy sposób na przyswajanie języka. Jesteśmy otwarci na wszelkie formy nauczania języka w sposób naturalny – opowiada.

Wspólne gotowanie, jogging, a nawet degustacje

Podczas pandemii kursanci mogli wspólnie gotować przed kamerkami internetowymi. Mieli też okazję uczestniczyć w lekcjach prowadzonych przez Włoszkę czy z nativem z kraju francuskojęzycznego. Obecnie można zdecydować się na zajęcia w tzw. realu. Mogą odbywać się podczas spaceru, wypadu do kina, wspólnego joggingu a nawet we włoskiej kawiarence w połączoniu z degustacją włoskich win i makaronu. Kreatywnych pomysłów jest całe mnóstwo.

- Promujemy też poznawanie kultury Włoch i Francji poprzez podróże – jeśli będzie taka możliwość nasze kursy będą kończyły się wspólnymi wyjazdami do Francji, np. do Lourdes, Taizé, Paryża czy do Włoch np. do Bari czy Matery. Naszym celem zawsze jest komunikacja – podkreśla Tyburczy.

Szkoła zaprasza na Dni Otwarte

Osoby, które chciałyby bliżej poznać szkołę i jej pomysł na nauczanie języków mogą wziąć udział w dniach otwartych będących francusko-włoskim pożegnaniem lata z figą w tle. Dni te zorganizowane będą w delikatesach śródziemnomorskich Buon Appetito. Atrakcją tego spotkania będzie możliwość spróbowania francusko-włoskich  specjałów z figą, która jest bardzo popularna we francuskiej czy włoskiej kuchni. Będą więc m.in. francuskie naleśników z dżemem figowym, sery kozie czy też  bruschetty z figą.

- Chcemy by była to okazja do poznania ludzi z pasją i prawdziwym zamiłowaniem do języka i kultury obu krajów. Powspominamy  francusko- włoskie wakacje, ale też przybliżymy ofertę szkoły. A jest ona skierowana zarówno do dzieci, nastolatków, jak i dorosłych. Mamy kursy dla porannych ptaszków i kursy dedykowane, np. dla pasjonatów futbolu włoskiego, czy dla młodzieży, która wróciła z Belgii - zachęca właścicielka.

Dni otwarte odbędą się 11 września w godz. 10-15 w delikatesach Buon Appetito, przy ul. Waryńskiego 3/5. Szczegóły można poznać na stronie szkoły: Invenzia.
Justyna Fiedoruk
justyna.f@bialystokonline.pl