Wielki Jarmark Kaziukowy przyciągnął tłumy białostoczan [ZDJĘCIA]
Nie tylko palmy wielkanocne, ale także dużo swojskiego jedzenia czy rękodzieła można było nabyć podczas pierwszego dnia Wielkiego Jarmarku Kaziukowego w Białymstoku.
Maciej Safaryn
Kaziuk ma swoje korzenie na Litwie, gdzie przez 400 lat odbywał się jarmark odpustowy w Wilnie w dzień świętego Kazimierza - 4 marca. W jego trakcie odbywały się pochody na czele z kuglarzami i przebierańcami. Współcześnie to kiermasz odbywający się w różnych miejscach Wilna połączony z występami artystycznym, gdzie można spotkać także wiele ciekawych wyrobów rzemiosła ludowego i artystycznego. Kaziuki stały się popularne również w innych miastach Litwy, a także poza jej granicami.
W Białymstoku Wielki Jarmark Kaziukowy organizuje Fundacja na rzecz Pomocy Dzieciom z Grodzieńszczyzny.
Podczas wydarzenia oczywiście nie zabrakło pięknych i kolorowych palm wielkanocnych. Były również pisanki, ręcznie robione stroiki czy wiklinowe koszyczki - idealne na święconkę.
Można było zakupić drewniane zabawki, domki dla ptaszków, gliniane naczynia np. wazony, a także biżuterię i naturalne kosmetyki. Na dzieci czekał szeroki wybór balonów napełnianych helem z wizerunkiem postaci z ulubionych bajek.
Wśród straganów było mnóstwo jedzenia, zarówno z potrawami tatarskimi, czy litewskimi. Miłośnicy sera mogli uraczyć się podlaskimi, swojskimi wyrobami, jak i oscypkami prosto z Podhala. Osoby wolące jednak mięso, miały wiele ciekawych propozycji do wyboru: kiełbasy, swojskie wędliny - również z Wilna.
Nie zabrakło domowej ćwikły, chrzanu, dżemów czy innych przetworów. Zakupić można było domowe chleby na żytnim zakwasie. Oczywiście na jarmarku dostępny był szeroki wachlarz piw rzemieślniczych, czy miodów pitnych o różnych smakach. Na głodnych czekały pajdy ze smalcem i ogórkiem, a na ciepło można było się uraczyć domowym bigosem, golonką, kiełbasą, a także kawą czy herbatą.
Wyjątkowo szeroki był wybór miodów - na stoiskach dostępne były lipowe, akacjowe, mniszkowe, gryczane, malinowe, spadziowe, ale też wzbogacone np. pyłkiem i propolisem czy innymi dodatkami: imbirem, pokrzywą, cynamonem, czy idealnym do kawy kardamonem. Jeżeli chodzi o słodycze, na jarmarku dostępne były: chałwy, szyszki, ciastka, baklawy, mrowiska, a także ciasta np. sękacze i makowce.
Wielki Jarmark Kaziukowy odbędzie się jeszcze w niedzielę (20.03) w godz. 8.00-16.00 na placu przed Teatrem Dramatycznym w Białymstoku.
Malwina Witkowska
malwina.witkowska@bialystokonline.pl