Piknik na dobry początek
W Białymstoku zaczął się Tydzień Wege. W sobotę (13.05) został on zainaugurowany piknikiem. Na placu przed Teatrem Dramatycznym można było odwiedzić stoiska producentów zdrowej żywności, naturalnych kosmetyków, roślin, rękodzielników, organizacji pozarządowych i instytucji zajmujących się kulturą, ochroną środowiska czy opieką nad zwierzętami i zdrowiem.
- Działałem w latach 90. w różnych organizacjach ekologicznych. Robiliśmy takie imprezy, wtedy to była dużo mniejsza skala i mniejsze zainteresowanie. Wegetarianizm i ekologia zaczynają być modne. Również ludzie wiedzą dużo więcej – mówi Jerzy, jeden z wystawców.
Pogoda dopisała, więc białostoczanie spacerując zaglądali, co organizatorzy Wegestok Pikniku mają do zaoferowania.
- Fajnie, że propagowany jest inny styl myślenia i żywienia. Myślę, że taka impreza jest potrzebna, tylko została za mało rozreklamowana. Fajnie byłoby, gdyby było więcej stoisk z naturalnymi kosmetykami – mówi Elżbieta, która wybrała się na piknik z córką.
- Świadomość dotycząca ekologii i wegetarianizmu rośnie, i powinna być jeszcze wyższa. To jest lepsze dla nas, dla zwierząt, dla naszego otoczenia i nie pogrążamy się dzięki temu – twierdzi Anna, kolejna uczestniczka wydarzenia.
Wegetariański foodtruck
Sporym zainteresowaniem cieszył się również Wege-Foodtruck – pierwszy roślinny foodtruck w Białymstoku.
- Staramy się w naszym foodtrucku, żeby te produkty były naturalne, od lokalnych gospodarzy. Wyszukujemy też dawno zapomniane rośliny np. słonecznik bulwiasty. Kotlety są bez mięsa, bez nabiału i składników pochodzenia zwierzęcego, za to z wegańskim majonezem, z roślin, głównie na bazie cieciorki – mówi Luiza Wojda, jedna z organizatorek wydarzenia.
W menu znalazły się m.in. burgery.
- Smakiem nie odbiega on od zwykłego, mięsnego, nawet ma ciekawszy smak. Można śmiało spróbować – zachęca Marta, która pierwszy raz jadła wegetariańskiego burgera.
Warto wiedzieć, że na scenie przed Teatrem Dramatycznym cały czas występują artyści. Ostatni koncert przewidziano na godz. 21.00. Więcej:
Wegestok - Piknik 2017
Tydzeń Wege
Natomiast na 17 maja i 18 maja zaplanowano warsztaty kulinarne. Przyrządzane będą dania, majonezy, sosy, pasty, ciasta i inne smakołyki. Będzie też mowa o dzikich roślinach, powszechnie występujących, które są zdrowe i smaczne, a często obojętnie mijane. Zaś 20 maja w plenerze (park przy Uniwersytecie Medycznym - niecka przy stawach) wyświetlony zostanie film Food Choices. To obraz m.in. dla tych, którzy chcą mieć świadomość dotyczącą tego, co jemy.
Organizatorem wydarzeń jest Wegestok – grupa lokalna Fundacji Viva.
Zobacz też:
Tydzień WEGE 2017 Białystok