Biznes

Wróć

Wegańska knajpa znika z Białegostoku. Zastąpi ją hiszpańska restauracja

2023-06-14 09:17:01
Przy ul. Czarnej 2 w Białymstoku pojawi się nowa restauracja serwująca dania kuchni hiszpańskiej. Wcześniej, pod tym samym adresem działała wegańska knajpa.
Malwina Witkowska
Falla nie była na fali

Pod koniec września ubiegłego roku przy ul. Czarnej 2 w Białymstoku pojawiła się nowa wegańska restauracja Falla, będąca częścią znanej sieci, która cieszy się popularnością wśród wegetarian i wegan. Menu lokalu skupiało się głównie na falafelach, hummusach, wrapach, a także oferowało roślinne burgery czy desery.

Sieć Falla rozpoczęła swoją działalność w 2016 r. Od tego czasu roślinne restauracje powstały w różnych miastach, takich jak Poznań, Kraków, Wrocław, Gdańsk, Gdynia, Słupsk, Katowice czy Łódź. W Warszawie sieć posiada aż trzy restauracje, które cieszą się stałym zainteresowaniem. Niestety, mieszkańcy Białegostoku nie wykazali dużej sympatii do wegetariańskiej kuchni. Po zaledwie 8 miesiącach działalności restauracja Falla w stolicy Podlasia postanowiła zamknąć swoje drzwi.

Jest to kolejna wegańska sieć restauracji, która nie przetrwała w Białymstoku. W maju z kulinarnej mapy miasta zniknęła również inna popularna sieć - Krowarzywa, której miejsce zajęła pizzeria PizzaProsta. Więcej o tym: przeczytasz tutaj.

Czy białostoczanie skuszą się na hiszpańską kuchnię?

W miejscu dawnej Falli pojawi się Salud tapas bar oferujący dania hiszpańskie tworzone przez szefa kuchni Arkadiusza Marszałka. Oficjalnie otwarcie restauracji nastąpi już w czwartek (15.06) o godz. 17.00.

Na powitanie przygotujemy dla Państwa do spróbowania dwie wersje paelli, jedną z owocami morza a drugą z królikiem oraz sangrię. Na miejscu będzie można zrobić sobie zdjęcie instaxem, napisać kilka słów i powiesić na pamiątkowej ścianie - zachęcają właściciele.

Osoby, które chciałyby zarezerwować stolik mogą to zrobić poprzez facebook lub pod nr. tel. 519 756 271. Z kolei już od poniedziałku (19.06) restauracja wprowadzi lunche, które będzie serwować w godz. 11.00-17.00.

W menu znajdziemy zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie. Jeżeli chodzi o tapas (przekąski) do wyboru są m.in. smażone ziemniaki (10 zł), różne rodzaje serów i wędlin hiszpańskich (17 zł), chrupiące kawałki boczku (19 zł), kalmary w cieście (16 zł), andaluzyjskie krewetki (19 zł). W menu są również hiszpańskie pierożki, czyli empanadas. Jedna sztuka kosztuje 7 zł, a trzy - 18 zł. Do wyboru są np. z cebulą, z tuńczykiem, ze szpinakiem i serem, z policzkiem wołowym. W obszernym menu znajdziemy także m.in. tradycyjny andaluzyjski chłodnik, pikantną zupę czosnkową, rzemieślniczą kaszankę, smażonego dorsza, sałatki. Na specjalne zamówienie kupić można także popularną w Hiszpanii paellę - do wyboru z owocami morza, królikiem bądź w wersji vege. Jeżeli chodzi o desery, to oczywiście nie mogło zabraknąć popularnych churros (18 zł) czy baskijskiego sernika (21 zł).
Malwina Witkowska
malwina.witkowska@bialystokonline.pl