Warsztaty z najlepszymi szefami kuchni. Rusza Podlaska Akademia Kulinarna
Robert Sowa, Kurt Scheller i Ewa Olejniczak - to tylko kilku znanych szefów kuchni, którzy poprowadzą warsztaty w Podlaskiej Akademii Kulinarnej. W maju rusza nowe miejsce, w którym każdy będzie mógł rozwinąć swoją kulinarną pasję.
materiały Podlaskiej Akademii Kulinarnej
- Inspiracją do stworzenia pierwszej na wschód od Wisły tak dużej inicjatywy były pasja i zamiłowanie do dwóch rzeczy: gotowania i Podlasia. Tworzymy miejsce wymiany doświadczeń, które połączy ze sobą ludzi pasjonujących się kuchnią w każdym jej wymiarze - mówi Piotr Zubrycki, właściciel Podlaskiej Akademii Kulinarnej.
Kuchnie z całego świata i Podlasia
Misją Podlaskiej Akademii Kulinarnej jest propagowanie kuchni z całego świata, ze szczególnym naciskiem na kuchnię Podlasia. Uczestnicy warsztatów, które ruszają już w maju, będą mogli poznać m.in. kuchnie: francuską, włoską, grecką, śródziemnomorską, polską, staropolską i inne. Dowiedzą się, jak w najlepszy i nieprzeciętny sposób przygotować każdy rodzaj mięsa. Poznają tajniki kuchni wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej i molekularnej, a także nietypowe połączenia smakowe. Na warsztatach będzie można także nauczyć się grillowania oraz wykonywania sushi. Coś dla siebie znajdą też wielbiciele kawy oraz pasjonaci dobrego wina.
Akademia ma za sobą otwarcie - i to wyjątkowe. W poniedziałek (11 maja) odbył się tu konkurs na najlepszą restaurację województwa podlaskiego 2015 r. Szefowie kuchni z renomowanych restauracji mieli za zadanie przygotować przystawkę i popisowe danie główne, wykorzystując przy tym produkty regionalne. Wygrała Karczma pod Sokołem, drugie miejsce zajęły Trzy Beczki, a trzecie miejsce - Makaron na Uszy. W jury zasiedli wybitni mistrzowie kuchni: Kurt Scheller, Robert Sowa oraz Marcin Budynek. Drugie otwarcie - dla zaproszonych gości - zaplanowano 18 maja. Akademia planuje też Dzień otwarty - 23 maja od godz. 10.
Gotuj z VIP-em
- Podlaska Akademia Kulinarna jest idealnym miejscem dla każdego, kto pragnie poszerzać swoją kulinarną wiedzę niezależnie od tego, czy jest amatorem, czy profesjonalnym szefem kuchni. Nauka u nas daje możliwość poznania najlepszych kucharzy i przepisów - podkreśla Piotr Zubrycki.
Warsztaty poprowadzą najlepsi szefowie kuchni w kraju: Kurt Scheller, Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Jean Bos, Giancarlo Russo, Krzysztof Szulborski, Robert Skubisz, Andrzej Polan i Ewa Olejniczak.
Szefem kulinarnym w PAK-u jest chef Arleta Żynel. Posiada dyplom mistrzowski, a także zaświadczenie o ukończeniu kursu szkoleniowego Profesjonalne zarządzanie w gastronomii w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Swoje umiejętności kulinarne szkoliła m.in. w USA i Francji. Przez 17 lat była właścicielką Restauracji Arsenał. Obecnie jest gościem porannych programów telewizyjnych, m.in. Kawa czy herbata? i Pytanie na śniadanie. Słynie w całej Polsce ze swoich wyśmienitych, przyrządzanych na setki sposobów, śledzi.
Stań się artystą we własnej kuchni
Podlaska Akademia Kulinarna mieści się w budynku przy ul. Kawaleryjskiej 4c. Stworzono tu 12 trzyosobowych w pełni wyposażonych stanowisk warsztatowych ze sprzętem światowych marek. Koszt czterogodzinnych warsztatów to wydatek od 150 do 250 zł (w cenę wliczone są produkty do gotowania).
W warsztatach organizowanych przez Akademię może wziąć udział każdy: amatorzy i profesjonaliści, dzieci i młodzież oraz wszyscy, którzy odczuwają potrzebę i pragną rozwijać swoje umiejętności kulinarne. Akademia to także świetne miejsce na organizację imprez integracyjnych, ale także prywatnych uroczystości - urodzin czy imienin.
Szczegóły: podlaskaakademiakulinarna.pl.
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl