W Supraślu zakończyły się Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej
W sobotę (13.08) Supraśl stał się areną zmagań w Światowych Mistrzostwach w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej. Profesjonaliści i amatorzy rywalizowali o tytuł mistrza, a odwiedzający mogli spróbować regionalnych przysmaków.
Paweł Krukowski/UMWP
W tym roku niekwestionowanymi mistrzyniami w pieczeniu kiszki ziemniaczanej były panie z Koła Gospodyń Wiejskich (KGW) w Ogrodniczkach, a w pieczeniu babki mistrzami okazali się pracownicy Domu Pomocy Społecznej (DPS) w Choroszczy.
W kategorii dużych producentów wygrał Borowinowy Zdrój w przypadku kiszki i babki ziemniaczanej. Rozegrane także zostały konkursy na najlepszy chłodnik i nalewkę.
Kulinarnym zmaganiom i degustacjom towarzyszyły występy dzieci z Ukrainy, pokaz Iluzjonisty Tomasza Sadowskiego oraz koncerty zespołów: Leila z Narewki, Jorrgus, a także True Colors Cover Band. Gwiazdą wieczoru był Norbi, który poprowadził wydarzenie. Były też stoiska z rękodziełem ludowym, gry i zabawy dla dzieci i młodzieży.
– Podlaskie to wielowiekowe dziedzictwo kulinarne, które trzeba chronić i o które należy dbać. Takie imprezy jak ta pozwalają je kultywować oraz popularyzować wśród osób spoza naszego regionu - mówił Marek Malinowski, członek zarządu województwa podlaskiego. - Dzięki takim inicjatywom nasza tradycja jest wciąż żywa, a my możemy delektować się fenomenalnym smakiem takich przysmaków, jak babka, czy kiszka ziemniaczana – podkreślił.
Imprezę zorganizowało Starostwo Powiatu Białostockiego, a wzięli w niej udział także m.in. marszałęk województwa Artur Kosicki (patronujący wydarzeniu), wojewoda Bohdan Paszkowski, starosta białostocki Jan Perkowski, burmistrz Supraśla - Radosław Dobrowolski.
Anna Kulikowska
anna.kulikowska@bialystokonline.pl