Aktualności

Wróć

W Podlaskiem sprzedano mięso, które mogło być skażone

2017-08-18 12:32:27
Fipronil to substancja biobójcza. Nie wolno jej stosować u zwierząt, które mają trafić do uboju. Jednak okazało się, że mięso, które ostatecznie znalazło się w niektórych podlaskich domach, mogło być skażone wspomnianym środkiem.
pixabay.com
Niemieckie służby weterynaryjne poinformowały polskie inspektoraty o zagrożeniu w postaci skażonej fipronilem partii mięsa. Niestety wiedza ta dotarła za późno, ponieważ przedsiębiorca z Grądów-Woniecko (pow. zambrowski) zdążył sprzedać filety z piersi kurczaka (ponad 900 kg) swoim klientom znacznie wcześniej. Uniemożliwia to wycofanie mięsa z obrotu.

Fipronil jest substancją toksyczną i biobójczą. Nie powinna ona znaleźć się w mięsie pochodzącym od niemieckich hodowców. Obowiązuje zakaz jej stosowania u zwierząt, które mają trafić do uboju. Zygmunt Dąbrowski – Powiatowy Lekarz Weterynarii w Zambrowie - wskazuje, że fipronil najczęściej wykorzystywany jest do zwalczania kleszczy, pcheł i innych pasożytów u psów i kotów.

O zanieczyszczeniu fipronilem było głośno również niedawno, kiedy okazało się, że partia obranych ze skorupki jaj ugotowanych na twardo została dostarczona do odbiorców na terenie trzech województw: kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, wielkopolskiego. Wówczas zablokowano obrót wspomnianymi jajami. Nie trafiły do konsumentów i zostały zutylizowane lub zwrócone niemieckiemu dostawcy w całości (ok. 40 tys. szt.).
Dorota Mariańska
dorota.marianska@bialystokonline.pl