GIS informuje o wykryciu pałeczek Salmonella Newport w 1 z 5 próbek kontrolowanego sera żółtego. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Numer partii: 30.08/P6 16:59
Termin przydatności do spożycia: 28.11.2024
Kod kreskowy: 5900820008406
Producent: Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE
Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu skażonej partii produktu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające.
GIS apeluje o niespożywanie produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej:
https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem
„SALMONELLOZY DUROWE I JELITOWE”.
[zdjecie]100686[/zdjecie]
[zdjecie]100687[/zdjecie]