Aktualności

Wróć

Uwaga - jajka skażone salmonellą trafiły do sklepów. Trzeba je zwrócić bądź wyrzucić

2018-07-13 10:38:10
Główny Inspektorat Sanitarny po raz kolejny alarmuje. Wcześniej niebezpieczne bakterie wykryto w kiełbasie i mrożonkach. Teraz wycofywane są jajka.
pixabay.com
W próbce jaj przebadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność bakterii Salmonella Enteritidis. W związku z tym cała partia jest wycofywana ze sklepów. Osoby, które ją kupiły mogą ją zwrócić.

Ostrzeżenie dotyczy następującego produktu:

- Jaja z chowu klatkowego kl. wag. M;
- Kod identyfikacyjny umieszczony na skorupce jaj: 3PL26111314;
- Producent: Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas Tychów Nowy 60, 27-225 Pawłów, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 26111314;
- Zakład pakowania jaj: Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas, Tychów Nowy 60, 27-220 Mirzec, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL26115902WE;
- Termin przydatności do spożycia: 23.07.2018 oraz 24.07.2018;
- Kwestionowana partia jaj (nr partii 23.07.2018) została wyprodukowana w dniu 25.06.2018 r. (data zniesienia jaj), producent postępowaniem objął dodatkowo jaja zniesione 26.06.2018 r. (nr partii 24.07.2018).

Producent poinformował swoich konsumentów o niebezpiecznej bakterii w oferowanych przez niego produktach:

Jak zakupiliście Państwo ten produkt o numerze partii i kodzie producenta oznaczonym na skorupce jaj (3PL26111314), proszę o zwrócenie go do placówki, w której został zakupiony lub kontakt z naszą firmą pod numerem telefonu: 41 271 34 69. W obecnej chwili wraz z działaniami naprawczymi prowadzimy wnikliwe obserwacje mające na celu ustalenie przyczyny potencjalnej niezgodności - czytamy w oświadczeniu.

Salmonella wywołuje zatrucie pokarmowe. Bakteria jest o tyle niebezpieczna, że może spowodować także choroby stawów i zakażenie narządów wewnętrznych. Salmonella występuje zazwyczaj w produktach pochodzenia zwierzęcego, a więc mięsie, jajach czy nabiale. Może być również przenoszona przez owady i gryzonie. Objawy zatrucia bakterią pojawiają się dość szybko – nawet 8 godzin po spożyciu skażonego posiłku. Wówczas mogą wystąpić: biegunka, wymioty, ból brzucha, nudności, wyższa temperatura ciała czy ból głowy.

Bakteria jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci i osób starszych, u których szybciej dochodzi do odwodnienia.

Niedawno inne bakterie znaleziono w kiełbasie oraz mrożonych warzywach, zobacz:
Uwaga na trującą kiełbasę. Trafiła do sklepów;
Uwaga na mrożone warzywa. Mogą zawierać groźną bakterię – kilka osób już zmarło.
Justyna Fiedoruk
justyna.f@bialystokonline.pl