Uwaga! GIS ostrzega przed papryką konserwową. Może być groźna dla alergików
2019-11-20 11:38:43
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed słodką papryką konserwową. W produkcie wykryto substancję alergenną – dwutlenek siarki.
GIS
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 16 ± 2 mg/kg. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – dwutlenku siarki. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną.
Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z producentem w celu określenia źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie, do którego zgodnie z deklaracją producenta związek ten (i jego pochodne) nie jest dodawany - czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Papryka słodka konserwowa o smaku łagodnym.
Numer partii: 23.02.2020
Data minimalnej trwałości: 23.02.2020
Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie papryki.
Inne produkty, które w ostatnim czasie zostały wycofane, bowiem znaleziono w nich groźne dla zdrowia bakterie lub inne nieprawidłowości:
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z
Polityka cookies
. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce