Aktualności

Wróć

Uwaga! Bakterie w mrożonych owocach

2018-12-17 11:53:06
Osoby, które kupiły mrożone jagody, muszą się upewnić, czy nie mają produktu zawierającego Salmonellę. Owoce są już wycofywane z obiegu.
GIS
Kolejny produkt wycofywany z obiegu

Mrożonki, jajka, słodycze, a nawet woda – cały czas pojawiają się kolejne informacje o wycofywanych produktach mogących zawierać bakterie czy składniki szkodliwe dla naszego zdrowia. Tym razem niebezpieczne mogą okazać się mrożone jagody.

Klienci, którzy kupili mrożone owoce w sklepie sieci Biedronka, lepiej niech sprawdzą, czy nie pochodzą one z wycofywanej partii mogącej zawierać bakterie Salmonella. Wykryto je bowiem w próbce badanej przez Państwową Inspekcję Sanitarną.

Firma Orlemans Foods Siemiatycze Sp. z o.o. i Jeronimo Martins Polska S.A. wycofuje z rynku produkt pn. Jagody leśne Mroźna Kraina produkt głęboko mrożony, 300 g, nr partii: 405 8 254 4/1, 08:15 i data minimalnej trwałości: 09/2020. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują działania prowadzone przez przedsiębiorcę - czytamy na stronie GIS.

Posiadacze felernej partii nie powinny spożywać tych jagód. Należy je zwrócić do sklepu bądź wyrzucić.

Inne produkty, które w ostatnim czasie zostały wycofane, bowiem znaleziono w nich groźne dla zdrowia bakterie:

- Uwaga - jajka skażone salmonellą trafiły do sklepów. Trzeba je zwrócić bądź wyrzucić;
- Trująca kiełbasa trafiła do sklepów;
- Uwaga na mrożone warzywa. Mogą zawierać groźną bakterię – kilka osób już zmarło;
- Groźna bakteria w popularnym twarogu. To kolejny skażony produkt;
- Uwaga! Tatar sprzedawany w dużej sieci zawiera Salmonellę;
- Ważne ostrzeżenie – bakterie coli i paciorkowców kałowych w wodzie mineralnej;
- Popularna herbata ziołowa wycofana z obrotu. Może być niebezpieczna dla zdrowia;
- Lidl wycofuje pomidory w puszce. Co się dzieje?.
Justyna Fiedoruk
justyna.f@bialystokonline.pl