Nauka

Wróć

Uczniowie będą uczyć się o piwie. Kierunek „Browarnictwo” powstanie w technikum

2020-09-18 15:37:03
W Akademickiej Szkole Ponadgimnazjalnej w Łomży powstanie nowy kierunek „Technikum browarnicze – browarnictwo rzemieślnicze i przemysłowe”. Uczniowie będą mogli dowiedzieć się m.in. o tym jak powstaje piwo, jak nadzorować produkcje, jakie maszyny są do tego używane. Zarząd Województwa Podlaskiego przyznał na ten cel 2 mln zł.
Pixabay
Nauka o piwie

W Akademickiej Szkole Ponadgimnazjalnej (ASP) w Łomży powstanie nowy kierunek „Technikum browarnicze – browarnictwo rzemieślnicze i przemysłowe”. Uczniowie będą mogli zdobyć wiedzę o produkcji piwa z wykorzystaniem maszyn oraz o organizacji i ich nadzorowaniu. Głównym celem projektu jest podniesienie poziomu kształcenia zawodowego i kompetencji uczniów.

Nowy kierunek powstanie dzięki funduszom wojewódzkim w ramach projektu: Kształcenie zawodowe młodzieży na rzecz konkurencyjności podlaskiej gospodarki z 2019 r.. Szkoła otrzyma 2 mln zł dotacji.

„Kształcenie rolnicze w regionie”

Wicemarszałek Stanisław Derehajło uważa, że ten projekt przyczyni się do stworzenia lepszych perspektyw zawodowych dla młodzieży.

- Jestem dumny, że miasto Łomża staje się ośrodkiem kształcenia rolniczego w naszym regionie. Kształcenie młodzieży, aby uzyskali kompetencje w branży technologii żywności pozwoli na stworzenie nowych gałęzi gospodarki w naszym regionie – powiedział wicemarszałek.

Spotkania, wyjazdy, kursy, szkolenia

W ramach projektu dla uczniów przygotowano wiele ciekawych działań. Jednym z nich będą grupowe warsztaty i spotkania z przedsiębiorcami. Ponadto uczniowie będą mogli uczestniczyć w wyjazdach edukacyjnych po całej Polsce, do browarów m.in. w Koszalinie, Zabrzu, Jędrzejowie czy Rakszawie.

Każdy uczeń będzie mógł skorzystać z poradnictwa zawodowego czy zajęć psychologicznych. Głównymi zajęciami rozwijającymi będzie matematyka i język angielski. Dla najlepszych 15 uczniów przygotowano stypendia finansowe.

Pieniądze z dotacji posłużą również do zakupu wyposażenia pracowni zawodowej. Warto dodać, że będzie ona zgodna z podstawą programową kształcenia dla zawodu technik technologii żywności o specjalności browarnictwo rzemieślnicze i przemysłowe.

Młodzież będzie mogła wziąć udział w różnych kursach, stażach i szkoleniach m.in. kurs kipierski, szkolenie Piwny Adept, szkolenie Food & Beer czyli związki jedzenia i piwa, kurs komputerowy ECDL.
Malwina Witkowska
24@bialystokonline.pl