Witamina D3 - czym jest i jak wpływa na organizm?
Witamina D wchodzi w skład grupy witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Podstawowa rola, jaką odgrywa w naszym organizmie jest wsparcie dla wchłaniania fosforu i wapnia w jelicie. Tym samym staje się odpowiedzialna za to, aby utrzymać odpowiedni poziom tych pierwiastków we krwi. Ich niedobór może nieść ze sobą poważne konsekwencje. Są one niezbędne w tym, aby dochodziło do mineralizacji tkanki kostnej w duecie z nadaniem jej właściwej wytrzymałości. Dodatkowo witamina D jest bardzo pomocna we wspieraniu pracy skóry, mięśni, jak również mózgu i układu odpornościowego. Dodatkowo dba o zdrowie zębów i stanowi wsparcie dla funkcjonowania układu krążenia.
Wśród rodzajów witaminy D do najbardziej popularnych należą: witamina D2, czyli ergokalcyferol, jak również witamina D3, czyli cholekalcyferol.
Utrzymanie witaminy D w organizmie jest niezwykle ważną kwestią. O ile może on syntetyzować ją sam w skórze za sprawą promieni słonecznych, o tyle należy jeszcze go w tym wesprzeć. Można ją dostarczać zarówno wraz z pożywieniem, jak i wprowadzając do diety tran. Należy mieć jednak przy tym na uwadze to, że tak jak niedobór może nieść przykre konsekwencje dla zdrowia (w tym np. upośledzenie odporności, osłabienie kości, zaburzenie pracy mięśni i skóry), tak również nadmiar może być toksyczny i wywołać m.in. nudności i odkładanie złogów wapnia w nerkach.
Witamina D3 - czy jest syntetyzowana przez organizm?
Tak, witamina D3 jest syntetyzowana w ludzkim organizmie. Proces ten jest inicjowany przez promienie słoneczne, na które wystawiamy naszą skórę każdego dnia - również jesienią czy zimą. Przyjmuje się, że jest to najbardziej efektywny sposób na dostarczanie sobie tej cennej witaminy. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że jej ilość może być jednak niewystarczająca do pokrycia naszego dziennego zapotrzebowania na nią. W dużej mierze jest to spowodowane polskim klimatem, który nie należy do najbardziej korzystnych dla naturalnej syntezy witaminy D3.
Nie jest tajemnicą, że w okresie jesienno-zimowym ilość słonecznych dni pozostawia wiele do życzenia. Nie bez znaczenia pozostaje również cieplejsza garderoba, która zakrywa skórę, chroniąc nas przed chłodem, jednak równie skuteczne blokuje promieniowanie słoneczne. Wielu specjalistów zaleca, aby w tym czasie spędzać na zewnątrz jak najwięcej czasu, najlepiej aktywnie.
Co z ekspozycją skóry wiosną i latem? Warto robić to przynajmniej przez 15 min dziennie, odkrywając m.in. przedramiona czy podudzia.
Dzięki temu pobudzimy produkcję witaminy D3.
Tran z wątroby dorsza - bogate źródło witaminy D3 i nie tylko
Odpowiedni poziom witaminy D3 we krwi jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania organizmu - zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Warto go suplementować zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy ilość tej syntetyzowanej w naturalny sposób jest niewystarczająca.
Dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po olej z wątroby dorsza atlantyckiego, czyli
tran. Stanowi on bogate źródło witaminy D3, która reguluje pracę m.in. układu odpornościowego czy też centralnego układu nerwowego. Nie bez znaczenia pozostaje również jej rola w mineralizacji kości.
Co jeszcze znajdziemy w składzie dobrej klasy tranu ze świeżych wątróbek dorsza? Wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, wśród których wyróżniamy kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Ich potencjał prozdrowotny jest ogromny - m.in. wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom “złego” cholesterolu czy też ciśnienie tętnicze. Ponadto korzystnie wpływają na działanie układu nerwowego, narządu wzroku czy też zapobiegają infekcjom.
W tranie znajdziemy również witaminę A, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Tym samym skutecznie zwalcza wolne rodniki, które często są odpowiedzialne za wywoływanie stanów zapalnych w naszym organizmie czy też rozwój chorób nowotworowych. Oprócz tego są cennym wsparciem dla narządu wzroku, jak również układu nerwowego. Witamina A pomaga również utrzymać dobrą kondycję skóry, a u panów - reguluje proces spermatogenezy.
Tran z witaminą D3 - jak wybrać najlepszy?
Najważniejszą kwestią jest to, aby stawiać na prawdziwy tran, czyli olej pozyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego (bądź innych ryb z rodziny dorszowatych). Często wiele osób stawia między nim a olejem z wątroby rekina znak równości. To olbrzymi błąd, ponieważ po prostu nie jest on tranem. W odróżnieniu od prawdziwego, zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 jest mniejsza.
Kolejna kwestia, to odpowiedź na pytanie pt. tran w kapsułkach czy w płynie? Odpowiedź na nie brzmi: wszystko zależy od indywidualnych preferencji. W grę wchodzi m.in. nasz wiek, jak również to, czy jesteśmy w stanie znieść smak tranu. Jeśli nie, to zawsze możemy go zneutralizować np. sokiem z cytryny lub miodem. Jeśli to nie pomoże, sięgnąć po kapsułki.
Nie zapominajmy również o wskaźniku Totox. To właśnie on informuje nas o jakości tranu. W praktyce mowa o tym, że dobrej jakości produkt powinien mieć wskaźnik na poziomie poniżej 25.
Zwróćmy także na zawartość kwasów EPA i DHA. Im większa, tym lepiej. Sięgajmy także po tran od sprawdzonych producentów, aby mieć pewność, że jest wolny od zanieczyszczeń.
[ARTYKUŁ SPONSOROWANY]