Aktualności

Wróć

Tradycyjne receptury, regionalne wyroby. Kulinarny konkurs w Spodkach

2017-05-17 17:15:24
Sękacze, pieczone mięsa, pasztety, faszerowane ryby, nalewki i wina - te wszystkie smakołyki prezentowali regionalni producenci w Spodkach. Odbył się tam finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
Anna Dycha
To już 17. edycja konkursu, którego celem jest wyłonienie najciekawszych produktów tradycyjnych. Najlepsze będą reprezentować nasze województwo na targach Polagra Food w Poznaniu.

Ocalić tradycję

- Spotykamy się po raz kolejny, by odbyć podróż po kulinarnym dziedzictwie naszego regionu i odkryć kulinarne perełki Podlaskiego - mówił Stefan Krajewski, członek zarządu województwa podlaskiego. - Organizowany od 2000 roku konkurs cieszy się ogromną popularnością. W tym roku 84 producentów prezentuje 129 produktów.

Zgłoszone zostały w czterech kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (produkty i przetwory mięsne, z ryb, produkty mleczne, miody), produkty regionalne pochodzenia roślinnego (przetwory owocowe, warzywne, produkty zbożowe, wyroby cukiernicze), napoje regionalne (napoje bezalkoholowe, napoje alkoholowe) oraz inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

Dodatkowo w Podlaskiem utworzono kategorię Od pola do stołu, dedykowaną jedynie producentom wytwarzającym i sprzedającym swoje wyroby bezpośrednio indywidualnemu odbiorcy.

- Konkurs ma ocalić od zapomnienia tradycyjne receptury. Najlepsze produkty mają szansę dołączyć do listy produktów tradycyjnych, których na Podlasiu jest już 64 - podkreślił Krajewski.

Na najlepszych czekają Perły

Do Spodków zjechali producenci z całego Podlasia. Prezentowali pieczone mięsa, kiełbasy, salcesony, pasztety, pierogi, ale też ciasta, z sękaczami na czele, a także dżemy, soki, wina czy nalewki.

- Przywiozłam szczupaka faszerowanego oraz wino z owoców - mówiła o swoich produktach Zofia Oksiuta z gminy Wyszki.

Dodaje, że po raz trzeci bierze udział w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Wcześniej prezentowała też wyroby mięsne, ciasta i dania zbożowe.

Wszystkie dania próbowało jury, któremu - jak w latach ubiegłych - przewodniczyła Izabella Byszewska. Podlaski etap jest pierwszym etapem konkursu, gdzie wyłonieni zostaną kandydaci do tytułu Perła 2017. W drugim etapie konkursu wyboru - spośród produktów nominowanych w regionach - dokona kapituła krajowa. Producenci najlepszych produktów powalczą o Perły na targach Polagra Food. Warto przypomnieć, że już 33 Perły zostały zdobyte przez producentów z Podlasia.

Organizatorzy konkursu w Podlaskiem to Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl