Tradycyjne, czy nowoczesne? Pomysły na modne wesele
Młodzi ludzie decydujący się na ślub coraz częściej zamiast tradycyjnego wesela poszukują niebanalnych, oryginalnych rozwiązań. Pary podążają za trendami i chcą, by ich uroczystość była oryginalna i nowoczesna.
Kardasz
Badania TNS OBOP pokazują, że w 2012 roku 42% Polaków uważało, że wesele jest niezbędnym elementem, by dzień ślubu zaliczyć do udanych. Pary młode chcą, by ich uroczystość była podziwiana i zapamiętana przez wszystkich gości. Pomysłów jest wiele: wesela tematyczne, w plenerze, ekologiczne, rock'n'roll-owe, minimalistyczne...
Co serwować, by było modnie, zdrowo i z klasą?
Modny staje się ostatnio twz. szwedzki bufet, czyli odstąpienie od tradycyjnych, suto zastawianych stołów, za którymi siedzą najedzeni goście. Często szuka się też rozwiązań kompromisowych: gorące posiłki podaje się do stołu, a pozostałe potrawy (ciasta, przekąski i inne) rozstawia się na oddzielnym blacie w formie bufetu. Coraz bardziej popularne stają się przystawki, takie jak deski serów, przekąski warzywne czy owoce morza. Ostatnio dużą popularnością cieszą się miniprzekąski, np. drobne babeczki z warzywami, koktajle krewetkowe, malutkie klopsiki, zupa w miniaturowej filiżance podana z grzanką serową.
Zastawa stołów też nie musi być tradycyjna – modne stają się szklane wazy, słoje i kielichy. Jest to doskonałe rozwiązanie dla gości weselnych, którzy są wegetarianami.
– U nas byli wegetarianie. Mieli przygotowane odrębne dania – wspomina swoje wesele forumowiczka Aleksandrettaa. – Jeśli lokal jest profesjonalny, to bez problemu da radę zaproponować potrawy dla osób niejedzących mięsa, czy będących na jakiejś specjalnej diecie.
Piwo jak szampan
Najczęściej na weselach serwowane są wódka, wino i kolorowe drinki. Piwo, choć powszechnie uważa się je za napój dość pospolity, jest kuszącą propozycją dla miłośników tego alkoholu, a takich przecież nie brakuje. Piwo pasuje do wielu potraw, do niektórych nawet bardziej niż wino. Jeżeli państwo młodzi nie chcą być uważani za banalnych, mogą kupić bardziej wyszukane i droższe piwa, które zaskoczą gości, np. trunki belgijskie, holenderskie czy angielskie.
Moment kulminacyjny - tort
W tym roku najmodniejsze są torty ozdobione falbankami, kolorem miętowym i motywem ptaków. Ważnym elementem słodkiej atrakcji są figurki pary młodej na szczycie ciasta. Ostatnio modne staje się akcentowanie charakterystycznych cech nowożeńców, by było zabawnie. Jeszcze bardziej nowoczesnym rozwiązaniem i alternatywą dla weselnego tortu są np. piętra słodkich babeczek, ciastek czy muffinów.
Marta Abramczyk
24@bialystokonline.pl