Nauka

Wróć

To co jesz, ma wpływ na twój nastrój

2011-02-01 00:00:00
Zbyt niski poziom kwasów omega-3 w diecie powoduje obniżenie nastroju - ostrzegają naukowcy z Francji na łamach pisma Nature Neuroscience.
sxc.hu
Francuscy naukowcy zbadali na myszach wpływ złego odżywiania na zaburzenia nastroju. Wcześniejsze badania wykazały, że typowo zachodnia dieta jest uboga w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które są dla naszego organizmu bardzo ważne - mogą poprawiać pamięć, redukować szkodliwy wpływ stresu, chronić przed udarem, zmniejszać ryzyko raka jelita i utraty wzroku.

Olivier Manzoni i Sophie Laya wraz z kolegami z instytutów badawczych w Marsylii i Bordeaux odkryli, że myszy, hodowane na diecie ubogiej w kasy omega-3 i urodzone przez samice hodowane na takiej samej diecie, wykazują zaburzenia nastroju - zwiększony lęk i zachowania depresyjne.

Mimo, iż wyniki badań dotyczą obecnie myszy, to spożywanie większej ilości produktów zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 na pewno nie zaszkodzi, a możliwe, ze wpłynie na zdrowy humor.

Bogatym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby takie jak łosoś, makrela, tuńczyk i śledź, a także orzechy, oliwa z oliwek i olej lniany.

Za: PAP
MAG