Sabantuj to tatarskie święto pługa. Ma ono ponadtysiącletnią tradycję. Pierwsze wzmianki o nim znaleziono w pracach perskiego dyplomaty Abdula ibn Faldacha z 912 r. Dawniej świętowały całe rodziny, w Polsce obchodów zaprzestano. Przywrócono je w Kruszynianach w 2007 r., dzięki staraniom Dżennety Bogdanowicz i jej rodziny. Poprzez udział w imprezie można poznać tatarskie tradycje, ale też kulturę innych grup etnicznych zamieszkujących Podlasie.
Tegoroczna impreza odbędzie się pod nazwą Tatarzy w Polsce i dla Polski. Ma ona przypomnieć dzieje Tatarów polskich, którzy przybyli na polskie ziemie przed 337 laty na zaproszenie króla Jana III Sobieskiego. Pokaże także współczesne życie Tatarów mieszkających w Polsce.
W programie znajdzie się rekonstrukcja epizodu bitwy pod Chocimiem, podczas której Samuel Murza Krzeczowski uratował życie króla Jana III.
Impreza będzie także połączona z V Ogólnopolskim Festiwalem Kuchni Tatarskiej. W jego programie znajdą się warsztaty i konkursy kulinarne oraz bitwa kucharzy. Mistrzowie kuchni zaprezentują własne dania inspirowane kuchnią tatarską. Zwycięzcę konkursu wybierze jury.
Nie zabraknie oczywiście występów zespołów tatarskich, gier, zabaw, konkursów dla dzieci i rodziców. Na zakończenie zaplanowano mecz piłkarski, ognisko i dyskotekę.
Sabantuj odbędzie się 6 sierpnia w godz. 12.00-18.00 w Kruszynianach.
Szczegóły:
X edycja Tatarskiego Święta Sabantuj