Koncepcja talerza zdrowego żywienia
W 2020 roku Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (działając w ramach zadań realizowanych w Narodowym Programie Zdrowia) opracował nowe zalecenia zdrowego odżywiania. Zasady te zaprezentowano w formie grafiki z talerzem, przedstawiającym różne grupy produktów spożywczych.
Już na pierwszy rzut oka widać, że połowę talerza zajmują różnokolorowe warzywa i owoce. Druga połowa podzielona została na dwie mniejsze części - w jednej jest miejsce na pełnoziarniste produkty zbożowe, a w drugiej - na nabiał, ryby i zdrowe tłuszcze.
Czego jeść więcej, a czego mniej?
Wokół talerza autorzy umieścili praktyczne wskazówki dla wszystkich, którzy chcą zadbać o zdrową, odpowiednio zbilansowaną dietę. Zgodnie z aktualnymi wytycznymi przetworzone produkty zbożowe należy zastąpić pełnoziarnistymi. Wśród produktów odzwierzęcych w zdrowym jadłospisie powinny dominować ryby, drób, jaja oraz niskotłuszczowe produkty mleczne (zamiast mięsa czerwonego, przetworzonych wyrobów mięsnych i pełnotłustego nabiału). Zalecenia zdrowego żywienia jasno wskazują, że aby cieszyć się dobrym zdrowiem, należy unikać produktów wysoko przetworzonych z dużą ilością soli i cukru. Dotyczy to także napojów - wszystkie dosładzane napoje warto zastąpić wodą.
Zdrowy styl życia to nie tylko dieta
Na grafice z talerzem zdrowego żywienia znajdziemy również informacje dotyczące rekomendowanej obróbki kulinarnej. Dietetycy zalecają ograniczyć smażenie i grillowanie na rzecz gotowania (w wodzie i na parze) oraz beztłuszczowego pieczenia i duszenia. Duże znaczenie mają także regularność i pory posiłków. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami WHO zdrowy dorosły powinien być aktywny fizycznie codziennie przez co najmniej 30 minut. Regularny ruch poprawia ogólną kondycję i wydolność organizmu, a także wzmacnia mięśnie i układ odpornościowy.
Jak dbać o zdrowie, gdy nie mamy czasu?
To pytanie zadaje sobie wiele zabieganych i zapracowanych osób. Tempo współczesnego świata, nadmiar obowiązków w pracy i domu, ciągły stres - to wszystko sprawia, że jemy nieregularnie, a nasz dzienny jadłospis często bazuje na żywności wysoko przetworzonej. Rozwiązaniem tego problemu jest
catering dietetyczny w Białymstoku. Dobre firmy cateringowe oferują różne diety pudełkowe w kilku wariantach kalorycznych. Jako klient możesz postawić na gotowe menu lub skomponować je samodzielnie z dań, które najbardziej lubisz. Catering dietetyczny w Białymstoku to duża wygoda i oszczędność czasu.
[ARTYKUŁ SPONSOROWANY]