Aktualności

Wróć

Ta mąka może być niebezpieczna dla zdrowia. GIS ostrzega

2024-04-23 10:06:30
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed kilkunastoma partiami mąki migdałowej FIVIO. Powodem jest przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji. Produkt należy bezwzględnie wyrzucić.
Pixabay
Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Grzyby te występują na orzechach ziemnych, zbożu, migdałach w wilgotnych rejonach tropikalnych. Rozwijaniu się grzybów sprzyja wysoka temperatura oraz wilgoć. 

Ostrzeżenie dotyczące 13 partii mąki migdałowej marki Fivio. Produkt pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Producentem jest spółka Radziowi.

Partie mąki wycofane z rynku

Jak przekazał producent mąki, produkt był sprowadzony ze Stanów Zjednoczonych, a obecność szkodliwej substancji wykryto podczas wewnętrznych badań w firmie.

Chodzi o mąkę migdałową Fivio, 250 g, z następującymi numerami partii i datami minimalnej trwałości:

2P13.03/2; 28-02-2025,
2P14.03/1; 28-02-2025,
2P15.03/1; 28-02-2025,
2P20.03/1; 20-12-2024,
2P21.03/1; 21-12-2024,
2P22.03/1; 22-12-2024,
2P23.03/1; 23-12-2024,
2P27.03/1; 27-12-2024,
2P28.03/2; 28-12-2024,
2P29.03/1; 29-12-2024,
2P29.03/2; 29-12-2024,
2P02.04/1; 02-01-2025,
2P03.04/1; 03-01-2025.

Ten szkodliwy produkt trzeba wyrzucić

Firma RADZIOWI Sp. z o.o. obecnie wycofuje skażone partie mąki migdałowej i zaalarmowała GIS, który prowadzi w tej sprawie postępowanie wyjaśniające. Wszyscy, którzy kupili mąkę migdałową FIVIO, powinni sprawdzić na opakowaniach numery partii - jeśli zgadzają się z tymi wymienionymi powyżej, produkt należy wyrzucić. 
[zdjecie]96660[/zdjecie] Skażona mąka migdałowa marki FIVIO /fot. GIS/[zdjecie]96661[/zdjecie]
Zatrucie aflatoksynami - objawy

Do zatruć tymi szkodliwymi substancjami dochodzi na skutek spożycia zanieczyszczonej żywności. Najczęściej aflatoksyny atakują wątrobę, płuca i nerki. Wpływają także na pracę ośrodkowego układu nerwowego. Może również dojść do niebezpiecznych krwotoków wewnętrznych. Pojawiają się też typowe objawy zatrucia pokarmowego: wymioty, ból brzucha, ścisk w żołądku, nudności. Zmiany skórne (zażółcenie się skóry), drgawki oraz śpiączka mogą sugerować zatrucie aflatoksynami.

Jeśli zatrutą żywność spożywamy regularnie i przez dłuższy czas, wówczas objawy mogą przyjąć postać marskości konkretnych narządów wewnętrznych. Może wówczas pojawić się także alergia, zmiany świadomości i stany psychodeliczne, a w przypadku dzieci także zaburzenia w przebiegu rozwoju umysłowego.
Agata Rosińska
24@bialystokonline.pl