Zdrowie

Wróć

Szpital Psychiatryczny w Choroszczy będzie miał nową kuchnię

2020-12-22 11:45:23
Pomysł jest, pieniądze już zabezpieczono a realizacja zacznie się po nowym roku. Szpital Psychiatryczny w Choroszczy zbuduje kuchnię.
pixabay.com
Samodzielny Publiczny Psychiatryczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Choroszczy otrzymał 4 mln zł na budowę kuchni centralnej. Realizacja przedsięwzięcia ma ruszyć w przyszłym roku.

- Mamy już projekt, a nawet pozwolenie na budowę, do tej pory brakowało tylko pieniędzy na rozpoczęcie inwestycji. Liczymy na to, że w najbliższym czasie na konto szpitala wpłyną środki finansowe w kwocie 4 mln zł, z Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych. Ponadto złożyliśmy wniosek do Zarządu Województwa Podlaskiego o dofinansowanie inwestycji w kwocie 1 mln zł z budżetu województwa. Wymagany jest też z wkład własny szpitala, a całkowity koszt szacowany jest na kwotę ok. 10,5 mln zł - mówi Ewa Zgiet, dyrektor szpitala.

Od 90 lat, bo tyle sobie liczy szpital, posiłki dla chorych przygotowywane są wciąż w tym samym miejscu – w części budynku nr 47, wchodzącym w skład wybudowanej w drugiej połowie XIX-wieku fabryki włókienniczej Moesów. Ponieważ jednak to zabytkowa budowla i gruntowny remont musiałby być być kosztowny i przeprowadzony obowiązkowo pod nadzorem konserwatora ochrony zabytków, tańszym rozwiązaniem okazała się przebudowa sąsiedniego budynku nr 48 – dawnego magazynu techniczno-odzieżowego z lat 50. ubiegłego wieku.

Przebudowany budynek będzie liczyć blisko 1050 m2, czyli około dwa razy więcej od obecnie działającej kuchni. W dawnym magazynie zostaną m.in. zburzone dotychczasowe ścianki działowe, aby powiększyć główne kuchenne pomieszczenie. Zostaną do niego przeniesione m.in. dwa wielkie kotły do gotowania – 300 i 500 litrowy. Dokupiony będzie też nowy sprzęt, np. nowe chłodnie, oddzielne dla mięs oraz warzyw i owoców. Znajdzie się tam miejsce także na bufet dla pacjentów oraz stołówkę dla pracowników.

- Nowa kuchnia to nowe możliwości - cieszy się Eugeniusz Muszyc, szpitalny dietetyk i technolog żywienia. - Będziemy chcieli prowadzić działalność na zewnątrz, czyli sprzedawać nasze posiłki innym firmom, a także uruchomić centrum kształcące przyszłych dietetyków i technologów żywienia zbiorowego - dodaje.

Nowe pomieszczenia wraz z całym zapleczem mają zostać oddane do użytku 30 listopada 2022 r.
Dorota Mariańska
dorota.marianska@bialystokonline.pl