Aktualności

Wróć

Szlak kulinarny. Z czego słynie polsko-litewskie pogranicze?

2019-03-10 12:00:32
Na polsko-litewskim pograniczu powstał szlak kulinarny. Pozwala on poznać specjały, z których słynną te rejony.
pixabay.com
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie poinformował, iż transgraniczny polsko-litewski szlak kulinarny powstał w wyniku realizacji projektu INTERREG finansowanego z EFRR.

Inicjatywa Zespołu Szkół w Leipalingis, Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Gminy Puńsk i Stowarzyszenia Podlaskie Smaki ma na celu ułatwienie odkrywania skarbów kultury polskiej i litewskiej.

Podróż pełna smaków

Partnerzy projektu zapraszają do podróży pełnej tradycyjnych, regionalnych smaków, po drodze usianej atrakcjami turystycznymi i miejscami, gdzie można kupić charakterystyczne tylko dla danego regionu przedmioty oraz oferują wyjątkowe miejsce na odpoczynek, zarówno ten krótszy, jak i dłuższy.

Wśród punktów znajdują się laureaci renomowanych konkursów, miejsca znane wielbicielom wycieczek regionalnych, ale też niedostępne do tej pory małe, rodzinne firmy oferujące swoje usługi i produkty tylko lokalnym mieszkańcom. Producenci żywności, restauracje i miejsca noclegowe to przede wszystkim firmy rodzinne, czerpiące garściami ze sprawdzonych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Żyj w zgodzie z naturą

Najprostszym sposobem, aby poczuć wspólność, jest nieoczekiwanie odkryty smak, który przypomina dom rodzinny. Projekt Szlaki kulturowe bez granic tworzy szlaki kulturowe i kulinarne pomiędzy regionami na pograniczu Polski i Litwy.

Dobierając miejsca na naszym szlaku, kierowaliśmy się zachowaniem tradycji, nierzadko wielopokoleniowej, chęcią ukazania wielokulturowości tych regionów i promowaniem życia zgodnego z naturą. Wśród punktów, które państwo znajdą, jest wielu laureatów renomowanych konkursów, są miejsca znane wielbicielom wycieczek regionalnych, ale też niedostępne do tej pory małe, rodzinne firmy, oferujące swoje usługi i produkty tylko lokalnym mieszkańcom - piszą realizatorzy projektu.

W ramach projektu powstała strona internetowa oraz przewodnik, który opisuje punkty na szlaku.
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl