Nauka

Wróć

Szkoła może zadbać o zdrowie dzieci. Warto się zainteresować

2016-09-12 11:11:11
Już po raz ósmy rusza nabór szkół podstawowych do programu Owoce i warzywa w szkole. Celem jest trwała zmiana nawyków żywieniowych u dzieci.
pixabay.com
Rusza nabór do programu Owoce i warzywa w szkole. Jest on adresowany do szkół podstawowych. To już ósma edycja.

W tym roku szkolnym zmieniły się zasady przystąpienia do programu. Wystarczy tylko, jeśli szkoła zawrze umowę z jednym z zatwierdzonych przez Agencję Rynku Rolnego dostawców.

Dzieci uczestniczące w programie otrzymają 2-3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa, które będą przygotowane do bezpośredniego spożycia, czyli wystarczająco rozwinięte i dojrzałe. Będą to jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewka, słodka papryka, rzodkiewki, pomidorki, kalarepa oraz soki owocowe i warzywne.

Każdy uczestnik programu otrzymuje jednorazowo porcję, która składać się będzie z jednego produktu warzywnego i jednego produktu owocowego. Nie mogą zawierać tłuszczu, soli, cukru i substancji słodzących.

Żeby kształtowanie nawyków żywieniowych było skuteczne i trwałe, dzieci nie tylko otrzymają porcje owoców i warzyw, ale również uczestniczyć będą w działaniach edukacyjnych, podczas których będą informowane o zaletach ich spożywania.

Szkoły mogą wziąć udział w programie korzystając z usług zatwierdzonego dostawcy (lista dostępna jest na stronie internetowej Agencji Rynku Rolnego) lub też poprzez samodzielne zorganizowanie porcji owocowo-warzywnych dla uczniów i rozliczanie się z ARR.

W roku szkolnym 2016/2017 z programu będzie mogło skorzystać około 1,35 mln dzieci uczęszczających regularnie do szkół podstawowych (realizujących obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego, tzw. zerówka) oraz dzieci z klas I-III.

Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%), a całkowity budżet programu w roku szkolnym 2016/2017 wynosi prawie 85 mln zł.
Monika Zysk
24@bialystokonline.pl