Aktualności

Wróć

Świętomięs Polski. Na Rynku Kościuszki pieczony będzie byk

2017-09-11 14:57:50
Jeżeli ktoś jest fanem polskiego mięsa i lubi degustacje, to niewątpliwie powinien w najbliższy weekend pojawić się na Rynku Kościuszki. Szczególnie, że będzie można tam spróbować tak nietypowego jedzenia jak pieczony na rożnie byk.
Dorota Mariańska
To akcja promująca polski drób, wieprzowinę oraz wołowinę i jednocześnie interesujące wydarzenie. W najbliższą sobotę i niedzielę (16-17.09) na Rynku Kościuszki w Białymstoku odbędzie się kulinarny festyn o nazwie Świętomięs Polski.

- Sytuacja polskiej branży mięsnej jest bardzo dobra. To są olbrzymie kwoty, jeżeli chodzi o sprzedaż polskiego mięsa i przetworów do innych krajów. Natomiast celem - mimo tej dobrej kondycji - jest utrwalanie dobrego wizerunku, dobrego imienia tego polskiego mięsa, które zwłaszcza w latach poprzednich było przez konkurentów atakowane – mówi Jacek Marcinkowski z Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy.

Organizatorzy wydarzenia przewidzieli szereg atrakcji. Będą pokazy, degustacje, poczęstunki. Z pewnością wiele osób zainteresuje byk na rożnie (ponad 700 kg) czy mega patelnia. Pojawi się też scena kulinarna, a to oznacza praktyczne porady i pokazy. Przez Rynek i okalające go ulice przejdzie też parada mięsna. Poza tym wszyscy, którzy przyjdą w tym czasie na plac w centrum miasta, obejrzą prezentację historyczną Stół Branickiego.

Nie zabraknie też animacji dla dzieci, tj. warsztatów plastycznych, konkursów z nagrodami czy zabaw ruchowych. Maluchy pobawią się także w zagrodzie młodych hodowców.

Będzie również program artystyczny. Wystąpią Teatr Akrobatyczny Z głową w chmurach, zespół Poznań BRASS, zespół Akord, Halina Benedyk i Marco Antonelli a także Anna Polowczyk i Piotr Szulc z zespołem. Pojawi się też Krzysztof Krawczyk.

Poza tym organizatorzy przygotowali wydarzenie towarzyszące. To konferencja dla producentów i przetwórców poświęcona aktualnym problemom branży mięsnej. Odbędzie się ona w sobotę o godz. 12.30 w Centrum Astoria (ul. Sienkiewicza 4).

Początek Świętomięs Polski zaplanowano na godz. 12.00 (sobota), jednak ceremonia oficjalna będzie miała miejsce o godz. 15.00. To już 7. edycja festiwalu.

Wydarzenie organizują Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Rzemiosła Polskiego, Izba Rzemieślnicza i i Przedsiębiorczości w Białymstoku oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy.

Zobacz też: Świętomięs Polski w Białymstoku
Dorota Mariańska
dorota.marianska@bialystokonline.pl