Światowy Dzień Wegetarianizmu. Dlaczego warto przejść na dietę roślinną?
W piątek (1.10) obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. Święto to zostało ustanowione 22 listopada 1977 r. przez Międzynarodową Unię Wegetariańską.
Pixabay
Wegetarianizm w Polsce z każdym rokiem przybiera na sile. Świadczy o tym coraz więcej restauracji oraz lokali gastronomicznych, które specjalizują się w kuchni roślinnej. Choć w kraju największą ilość takich restauracji ma Wrocław, to również i w Białymstoku wegetarianie znajdą coś dla siebie. Ponadto w każdym sklepie spożywczym można znaleźć produkty stricte wegetariańskie, które jeszcze kilka lat temu były mało dostępne w Polsce.
Immunolodzy z Polskiej Akademii Nauk rekomendują dietę rośliną jako tę, która wspiera odporność. Według nich, aby nie osłabiać działania układu odpornościowego warto przejście na dietę roślinną. W szczególności zachęcają do unikania w posiłkach surowego mięsa i mleka.
Osoby przestrzegające roślinnego sposobu odżywiania mają o 34 proc. niższe ryzyko zachorowalności na cukrzycę typu 2 oraz o 22 proc. zmniejszone ryzyko udaru. Ponadto produkty pochodzenia roślinnego zapewniają wyższe uczucie sytości po spożytym posiłku.
Diety roślinne przynoszą korzyści zdrowotne ze względu na wysokie spożycie warzyw, owoców oraz produktów pełnoziarnistych, a także strączków, orzechów i nasion. Podstawową i najbardziej popularną dietą wegetariańską jest tzw. laktoowowegetarianizm, który wyklucza mięso, ale dopuszcza pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego, m.in. jajka, nabiał i miód. Weganizm natomiast eliminuje już absolutnie wszystkie składniki odzwierzęce. Wśród najbardziej rygorystycznych i zdecydowanie mniej popularnych wersji diety wegetariańskiej są witarianizm, który dopuszcza obróbkę termiczną składników do maksymalnie 40°C i frutarianizm, gdzie jada się przede wszystkim owoce, nasiona i orzechy.
Dieta wegetariańska powinna być bogata w rośliny strączkowe i nabiał, co w połączeniu
z węglowodanami oraz dobrymi tłuszczami zapewnia energię i doskonałe samopoczucie przez cały dzień. Warto komponować posiłki na bazie fasoli, ciecierzycy, soczewicy, grochu lub tofu w połączeniu z produktami pełnoziarnistymi typu brązowy ryż, chleb i makaron z pełnego przemiału oraz kasze. Nie zapominajmy także o porcji świeżych, pieczonych, lub ugotowanych na parze warzyw, a także dobrej jakości tłuszczach roślinnych jak oleje, orzechy, pestki i nasiona.
Na śniadanie i podwieczorek dobrym wyborem będą m.in. wszelkie pasty i pasztety z roślin strączkowych w towarzystwie pełnoziarnistego chleba i porcji świeżych warzyw. Na obiad, czy kolację możemy zjeść np. wege burgery, warzywne potrawki oraz gęste i pożywne zupy z dodatkiem kasz, makaronów, czy tofu, zaś na pełnowartościową przekąskę przygotujmy koktajl na bazie mleka roślinnego i sezonowych owoców.
Malwina Witkowska
malwina.witkowska@bialystokonline.pl