Zdrowie

Wróć

Światowy Dzień Serca. Pamiętajmy o m.in. zbilansowanej diecie i aktywności fizycznej

2017-09-24 07:55:38
W niedzielę obchodzimy Światowy Dzień Serca. Warto więc przypomnieć sobie, jakie o nie zadbać.
pixabay.com
Na 24 września przypada Światowy Dzień Serca. Jest to więc dobra okazja do przypomnienia kilku rzeczy związanych z profilaktyką chorób serca i układu krążenia.

Przede wszystkim trzeba zachować umiar w jedzeniu. Najlepsze są różnorodne posiłki w niewielkich porcjach, 4-5 razy dziennie. Produkty, które mają pozytywny wpływ na serce to m.in. tłuste ryby morskie, produkty zbożowe, pomidory, papryka, owoce jagodowe, fasola, soja i wszystkie zielone warzywa, w tym brukselka, szpinak czy sałata oraz oleje roślinne.

Poza tym musimy ograniczyć spożycie soli do maksymalnie 5g dziennie, co stanowi równowartość jednej łyżeczki. Należy zastępować ją produktami, które są źródłem potasu (znajdziemy go m.in. w niektórych warzywach i owocach). To właśnie potas korzystnie wpływa na ciśnienie krwi.

Ważne jest też, żeby z diety całkowicie wykluczyć słodycze, które zazwyczaj są źródłem cukrów prostych i mogą być źródłem tłuszczów trans. Do tego obniżajmy słodzenie napojów do maksymalnie 3 łyżeczek na dzień.

Dbając o serce, powinniśmy także pamiętać o innych kwestiach. Konieczne są: aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu i wypoczynku, a także regularna kontrola stanu zdrowia i przeprowadzanie okresowych badań. Dobrze jest też wiedzieć, że czynnikiem, który może przyczynić się m.in. do rozwoju miażdżycy, jest próchnica – nieleczona powoduje wystąpienie stanu zapalnego, który bezpośrednio oddziałuje na serce. Warto też zrezygnować z palenia papierosów i nadmiernego spożywania alkoholu.
Dorota Mariańska
dorota.marianska@bialystokonline.pl