Sukces podlaskiej restauracji. Otrzymała rekomendację Slow Food Polska
Restauracja Żubrówka otrzymała rekomendację Slow Food Polska. Posiada ją jedynie 40 restauracji w całym kraju.
Hotel Żubrówka/FB
Restauracja Żubrówka znalazła się wśród grona około 40 restauracji, które otrzymały rekomendację Slow Food Polska. Do tego, jej szef kuchni – Łukasz Rakowski, jako jedyny posiada 2 rekomendacje (pierwszą otrzymał już wcześniej dla Restarant & Bar Cristal). Szefa kuchni doceniono za mistrzowskie umiejętności w interpretowaniu kulinarnego bogactwa Podlasia i terenów graniczących z Puszczą Białowieską.
Slow Food jest organizacją non profit o charakterze międzynarodowy. Jej celem jest Ochrona prawa do smaku. Slow Food działa od 1986 r., założył ją krytyk kulinarny - Carlo Petrini we Włoszech. Założyciel chciał w ten sposób sprzeciwić się cieszącym się coraz większą popularnością barom typu fast food. Organizacja zajmuje się także wspieraniem niedużych, regionalnych producentów żywności, szczególnie tej tradycyjnej, produkowanej w nietypowy sposób.
Dostanie rekomendacji jest długim procesem. Restauracja jest weryfikowana przez trzy osoby wysłane przez Slow Food Polska. Jedna z osób oceniających jest szefem kuchni. Do tego restaurację odwiedzają kilkukrotnie anonimowi przedstawiciele organizacji.
- To wyróżnienie trafia do miejsc wyjątkowych! Odznaczenie Slow Food to bowiem pewność, że restauracja wykorzystuje w kuchni świeże produkty lokalne, a karta konstruowana jest ze zwróceniem szczególnej uwagi na sezonowość – mówi dr Jacek Szklarek, reprezentujący Sloow Food Polska.
Z wyróżnienia bardzo cieszą się pracownicy restauracji. Mają świadomość, że ich ciężka praca została doceniona:
- Jesteśmy bardzo dumni z tego osiągnięcia i poza tym, że mamy ogromną satysfakcję, że nam się udało chcemy abyście wiedzieli, Drodzy Goście, że to wszystko z myślą o Was! - piszą przedstawiciele restauracji w swoich mediach społecznościowych.
Justyna Fiedoruk
justyna.f@bialystokonline.pl