Kultura i Rozrywka

Wróć

Stadion Miejski w Białymstoku stał się centrum wielkiej uczty [ZDJĘCIA]

2023-10-28 15:01:31
W ostatni październikowy weekend w Białymstoku, na Stadionie Miejskim odbywa się Festiwal Azjatycki oraz Festiwal Piwa, Wina i Trunków Rzemieślniczych. Na miejscu można spróbować azjatycką kuchnię i spróbować różnorodne trunki.
Wioleta Choińska
W sobotę (28 października) na Stadionie Miejskim w Białymstoku rozpoczął się Festiwal Azjatycki w Białymstoku, a także Festiwal Piwa, Wina i Trunków Rzemieślniczych. Wydarzenia potrwają również w niedzielę (29 października).

Azjatycka uczta

W ramach Festiwalu Azjatyckiego na Stadionie Miejskim w Białymstoku pojawiły się stoiska prowadzone przez specjalistów znających tajemnice kulinarne Azji. Na miejscu można spróbować chociażby smaki Tajlandii, takie jak pikantne curry, czy też orzeźwiające sałatki z trawą cytrynową i ostrym chili. Oprócz tego, można spróbować świeże japońskie sushi, czy też aromatyczną pakorę prosto z Indii.

Wielbiciele kuchni gruzińskiej mogą zasmakować na miejscu chaczapuri, a z myślą o miłośnikach kuchni bliskowschodniej na miejscu pojawił się libański tabbouleh, czyli orzeźwiająca sałatka z natką pietruszki, pomidorami, ogórkiem i kaszą bulgur. Nie zabrakło również kuchni koreańskiej i malezyjskiej, ponieważ na miejscu zjawiły się również stoiska z koreańskim kimchi i malajskim kurczakiem satay.

Oprócz dań na Festiwalu Azjatyckim pojawiły się także naturalne azjatyckie kosmetyki, które cieszą się ogromną popularnością na całym świecie.

Alkohole z całego kraju

Fani wyrobów alkoholowych z pewnością nie będą zawiedzeni, gdy odwiedzą Festiwal Piwa, Wina i Trunków Rzemieślniczych, ponieważ na Stadionie Miejskim w Białymstoku pojawiły się wyjątkowe wyroby najlepszych piwowarów, winiarzy i cydrowników z całego kraju.

Na wydarzeniu można znaleźć chociażby różne odmiany piwa, takie jak jasne lagery, mroczne stoucze i owocowe trunki. Nie zabrakło tradycyjnych receptur, ale również eksperymentalnych nowości. Winiarze prezentują na miejscu swoje wyjątkowe wina, zarówno czerwone, białe, jak i różowe. Można spróbować różne odmiany winogron i dowiedzieć się, jakie dania najlepiej komponują się z danym winem.

Wielbiciele cydru mogą spróbować na miejscu wielu nowych smaków, zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych, owocowych wariantów. Ponadto, lokalna miodosytnia oferuje tradycyjny miód pitny. Ci, którzy niekoniecznie lubią alkohol, mogą spróbować wysokiej jakości sok jabłkowy.

Więcej informacji:
Festiwal Azjatycki w Białymstoku
Festiwal Piwa, Wina i Trunków Rzemieślniczych
Daria Lickiewicz
24@bialystokonline.pl