Smaki Regionów. Wybrano najciekawsze produkty tradycyjne Podlasia [ZDJĘCIA]
We środę (20.08) odbyła się XIV edycja finału wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. W kawiarni Elida zebrali się producenci tradycyjnych potraw, którzy wzięli udział w rywalizacji o miejsce w ogólnopolskim finale.
Marta Abramczyk
70 wystawców, 123 produkty
Konkurs miał na celu wyłonienie najciekawszych spośród 123 produktów tradycyjnych, które zmierzą się potem w ogólnopolskim finale podczas targów Polagra FOOD w Poznaniu. Wystawcy zaprezentowali wyprodukowane przez siebie tradycyjne dania z Podlasia.
- Nasze kibiny, inaczej pierogi pieczone, są wyjątkowe, ponieważ nie posiadają konserwantów. Wszystkie produkty, które się tu znajdują, są bez sztucznych dodatków - deklarowała Danuta Bagińska, jedna z 70 wystawców obecnych podczas finału w kawiarni Elida. - Używamy tylko soli, pieprzu, przypraw z ogródków domowych. Są też jajka od własnych kur i mięso własnego chowu - dodawała.
Oprócz wielu potraw, na stołach wystawców znalazły się także napoje - zarówno te z alkoholem, jak i bez.
- Jest to nalewka na samych liściach, z dodatkami typu miód i cytryna. Przepis wygrzebałam w papierach dziadka. Babcia jeszcze żyje, ale nie jest w stanie powiedzieć, czy to on to produkował, czy to było jeszcze wcześniej – zdradza Monika Potocka, producentka listkowiaka. - Lubię stare receptury, zbieram je też od pobliskich mieszkańców Kruszynian.
Najciekawsze regionalne potrawy
Jury, po degustacji wszystkich produktów, wyznaczyło zwycięzców. W kategorii Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego nagrody zdobyli: Dżenneta Bogdanowicz za koźlęcinę po tatarsku (mięso kozie), Irena Ejsmont za pstrąga w galarecie, Agata Bernatowicz za stynkę babuni, Grażyna Putkowska za ser nadbużański dojrzewający oraz Stefan Golonko i Maria Klimowicz za miód leśny.
Spośród produktów regionalnych pochodzenia roślinnego wybrano konfiturę z poziomek (Adela Szabracka), olej z konopi (Marek Chmielewski), razowiec na zakwasie (Alina Jankowska) oraz augustowskie rogale (Małgorzata Ostapowicz). Jury, w kategorii Napoje regionalne, jedyną główną nagrodę przyznało Dawidowi Olesiukowi za miód pitny podlaski, a Marta Maksymczuk, prezentując knysze z kapustą i grzybami leśnymi, okazała się najlepszym producentem potrawy regionalnej w szczególności łączącej produkty roślinne ze zwierzęcymi.
Ponadto, nominacje do nagrody Perła 2014 otrzymali: Marian Bernatowicz za węgorza wędzonego, Władysław Gryka za chleb razowy oraz Teresa Biziewska za pierogi wigierskie.
Organizatorami konkursu byli Marszałek Województwa Podlaskiego, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Marta Abramczyk
marta.a@bialystokonline.pl