Mleko w roli głównej
W trakcie tegorocznego festynu można będzie zobaczyć, jak dawniej ludzie radzili sobie z przetwarzaniem mleka. Będą pokazy tradycyjnego wyrobu masła, śmietany, kefiru, maślanki czy sera podpuszczkowego, ale też przygotowywania z produktów mlecznych ciast, pączków czy naleśników.
Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej pokaże swoją kolekcję zabytkowych przedmiotów służących dawniej do przechowywania i przerabiania mleka. Są w niej drewniane maselnice, skopki, cedzaki czy formy do sera. Ekspozycję etnograficzną uzupełnią przedmioty i materiały informacyjne z Muzeum Mleka w Grajewie.
Na festyn Smaki Podlasia przyjadą też hodowcy z żywym inwentarzem. Przywiozą naszych czworonożnych przyjaciół, dzięki którym możemy cieszyć się smakiem mlecznych dań: kozy i krowy, wśród nich polską czerwoną. To najstarsza słowiańska rasa bydła, na początku XX wieku bardzo popularna, dziś chroniona.
Trudno wyobrazić sobie Smaki Podlasia bez konkursu kulinarnego, a skoro tematem przewodnim jest mleko, tym razem miłośnicy podlaskiej kuchni będą ze sobą rywalizować w konkursie na najlepszy sernik. Zwycięzca otrzyma nagrodę o wartości 1000 zł. Dwie kolejne kategorie konkursowe to: tradycyjna podlaska potrawa i tradycyjny napitek. W każdej z tych kategorii można zdobyć nagrodę o wartości 500 zł.
Mleczne smaki uzupełnią: kiermasz sztuki ludowej i regionalnych potraw, pokaz tłoczenia oleju i, tradycyjnie już, opowieść znanego aktora Ryszarda Dolińskiego o bimbrownictwie. O oprawę muzyczną zadba Kapela Miód Na Serce z Łomży, a imprezie po raz pierwszy towarzyszyć będą Targi EkoSmaki Podlasia.
EkoSmaki Podlasia
EkoSmaki Podlasia to targi produktów regionalnych i tradycyjnych charakteryzujących się wysoką jakością. Potwierdzeniem tej jakości są certyfikaty, nagrody oraz tytuły zdobyte w konkursach. Główną ideą targów jest promocja małych, lokalnych producentów, którzy opierają produkcję na surowcach dostępnych w regionie, a swoją działalność prowadzą z poszanowaniem środowiska naturalnego.
Targi EkoSmaki Podlasia to pierwsze tego typu wydarzenie organizowane w ramach cyklicznego festynu Smaki Podlasia. W programie przewidziane są pokazy kulinarne, pokazy wytwarzania kosmetyków naturalnych, bezpłatne degustacje oraz wiele innych atrakcji.
W ramach targów odbędzie się również seminarium EkoSmaki Podlasia w praktyce, adresowane do producentów, przetwórców rolnych oraz innych podmiotów zaangażowanych w rozwój obszarów wiejskich z województwa podlaskiego. Seminarium dotyczyć będzie m.in. zagadnień związanych z certyfikowaniem produktów.
Impreza odbędzie się w godz. 11.00-17.00. Portal BiałystokOnline jest patronem medialnym wydarzenia.
Zobacz też:
Festyn Smaki Podlasia