Skosztuj kuchni podlaskiej, podkarpackiej i lubelskiej! Duże kulinarne wydarzenie
W ten weekend (30-31.07), w ramach Dni Drohiczyna, trzy województwa spotkają się na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski. Będą pokazy kulinarne i konkursy.
Piotr Sobolewski
Wschodnia część Polski to bogactwo tradycji kulinarnych - stąd pomysł na połączenie sił urzędów marszałkowskich województw podlaskiego, lubelskiego i podkarpackiego, aby wspólnie promować potrawy regionalne. Dzieje się to za sprawą otwartych dla wszystkich spotkań, które odbywają w każdym z trzech województw.
Jako pierwsze wystartowało Lubelskie, gdzie 30 i 31 maja podczas XVII Ogólnopolskiego Festiwalu W krainie pierogów odbyła się prezentacja kuchni trzech województw.
Drugie spotkanie będzie częścią Dni Drohiczyna. Prezentacja potraw regionalnych trzech województw skupionych na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski odbędzie się w Parku Miejskim w specjalnym miasteczku produktów tradycyjnych i regionalnych Wschodniej Polski.
Dodatkowo przewidziane są pokazy kulinarne i stoiska informacyjno-promocyjne podkarpackiego, podlaskiego oraz lubelskiego. Wystawcy z trzech województw będą mieli szansę na wygraną w konkursach na najatrakcyjniejsze stoisko oraz najsmaczniejszy produkt.
Ponadto Dni Drohiczyna – Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski uatrakcyjnią wydarzenia towarzyszące takie jak: wystawa koni, spływ kajakowy rzeką Bug oraz zawody spławikowe. W Drohiczynie też wystąpią zespoły Bokoryna, Narva, Enjoy, Waldwick, Focus i Patrycja Markowska.
Kolejne spotkanie w ramach Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski odbędzie się 7 sierpnia w miejscowości Basznia Dolna na Podkarpaciu.
Ewelina Sadowska-Dubicka
ewelina.s@bialystokonline.pl