Sherlock Holmes. Duża popularność lokalu przy Rynku Kościuszki
Lokal przy Rynku Kościuszki 13 działa od kilku miesięcy, a już cieszy się dużym zainteresowaniem wśród białostoczan i odwiedzających miasto turystów. To miejsce, gdzie spróbujemy brytyjskich dań i wypijemy dobre piwo.
materiały lokalu
Utrzymany w brytyjskim stylu pub restauracja Sherlock Holmes został otwarty w marcu tego roku i od razu zyskał dużą popularność. Licznie odwiedzają go osoby w różnym wieku, nie brakuje stałych klientów. Sprawdza się także zamysł angielskiego pubu, czyli z domu do domu, zgodnie z którym w przytulnym lokalu poczujemy się jak u siebie i spędzimy czas w miłym towarzystwie.
Każdy, kto odwiedzi Sherlocka Holmesa, nie będzie zawiedziony. To zasługa nie tylko oryginalnego wystroju, przywiezionego w całości z Londynu, ale też bogatej karty. Można tu zjeść tradycyjne brytyjskie śniadanie, smaczny lunch, perfekcyjnie przygotowany stek czy wykwintne owoce morza, ale też spróbować wielu rodzajów piwa, whisky i koktajli. Nic dziwnego, że do Sherlocka zagląda wielu obcokrajowców. Mogą liczyć na miłą obsługę - personel posługuje się pięcioma językami obcymi.
Pożywne brytyjskie śniadanie
Obfite, bogate w kalorie, podawane na ciepło - takie jest tradycyjne brytyjskie śniadanie. Możemy być pewni, że po zjedzeniu takiego posiłku będziemy syci aż do obiadu.
- U nas brytyjskie śniadanie składa się z jajek sadzonych, kiełbasek cumberland oraz bekonu - nie mylić z boczkiem - specjalnie sprowadzanych z Londynu - mówi szef kuchni. - Do tego oczywiście podajemy fasolkę w sosie pomidorowym, grillowany pomidor i pieczarki oraz tosty.
Każdy może skomponować sobie swój zestaw śniadaniowy, wybierając spośród tradycyjnych produktów. W Sherlocku można zjeść także polskie śniadanie (zestaw z frankfurterkami) oraz coś na słodko - pancakes i muesli. Śniadania podawane są w godz. 8-12.30. Ceny zaczynają się od 10 zł.
Świeże produkty, najlepsza jakość
W menu znajdziemy dania na każdą kieszeń - zarówno wykwintne steki, jak i zestawy studenckie z burgerem, frytkami oraz piwem.
- Bazujemy na świeżych produktach. Dania przygotowujemy z najlepszej jakości wołowiny, jak Black Angus. Nie używamy mrożonek - podkreśla menadżer pubu restauracji.
Na zestaw lunchowy składa się zupa i drugie danie. Co tydzień przygotowywany jest ich plan (szczegółowe informacje dostępne na fanpage'u lokalu). Przykładowe dania to: krem z pomidora i polędwiczki z grillowanymi warzywami oraz opiekanymi ziemniakami w sosie bekonowym czy zupa czosnkowa oraz tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i oliwkami w sosie serowym. Lunch podawany jest od poniedziałku do piątku w godz. 12-17. Cena zestawu to 20 zł.
W lokalu często organizowane są różnego rodzaju wydarzenia: pokazy i degustacje z mistrzami kuchni z całej Polski, a także wieczory cocktailowe (ostatnio z Dariuszem Owczarkiem z Poznania). W minioną sobotę odbyła się Noc Steków ze specjalnymi promocjami, podczas której można było spróbować takich specjałów, jak Filet Mignon, New York lub Rib Eye. Planowana jest także Noc Whisky.
Duży wybór piw sprowadzanych z Anglii
Sherlock Holmes oferuje dużą gamę angielskiego piwa w przystępnych cenach: od 7 do 14 zł. Można spróbować m.in. Troopera inspirowanego muzyką Iron Maiden, Spitfire Kentish Ale oraz Abbot Ale. Podawany jest także Guinness. Nowość to piwo Sherlocka, czyli Sherlock’s Lager. Inne piwa to hiszpański San Miguel czy niemieckie Erdinger i Radeberger. Dostępne są także piwa butelkowe. W zimne wieczory rozgrzejemy się grzanym piwem czy winem oraz gorącą whisky po irlandzku.
W Sherlocku jest 14 stylizowanych nalewaków - każdy pochodzi z innego regionu Anglii i ma swoją historię. Zostały specjalnie odrestaurowane i zainstalowane w białostockim pubie.
[ARTYKUŁ SPONSOROWANY]
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl