Aktualności

Wróć

Ser Wiżajny i miód Lipiec białowieski mają szansę na unijną rejestrację

2012-02-09 00:00:00
W czwartek (9.02) rozstrzygnięto konkurs Produkt Europejski z Podlaskiego. Wybrano w nim ser z Wiżajn zgłoszony przez stowarzyszenie Macierzanka oraz miód Lipiec białowieski zgłoszony przez Stowarzyszenie Pszczelarzy Rejonu Puszczy Białowieskiej.
sxc.hu
- Wybraliśmy dwa różne produkty, ale ściśle związane z promocją województwa podlaskiego. Już sam proces rejestracji jest elementem promocyjnym i może przełożyć się na sprzedaż - przekonywali członkowie komisji.

Konkurs ma na celu pomóc producentom w rejestracji swojego produktu w europejskim systemie nazw oraz rozpropagowanie idei unijnej rejestracji produktów rolnych i środków spożywczych na terenie województwa. W ramach pozyskanych środków laureaci otrzymają możliwość opłacenia zleceń lub usług, które będą stanowiły podstawę do złożenia wniosku o rejestrację unijną do ministerstwa rolnictwa. Za uzyskane pieniądze można będzie między innymi opłacić badania laboratoryjne, badania konsumenckie i wsparcie ekspertów którzy pomogą w procesie rejestracji.

3 stycznia zarząd województwa przeznaczył na cel konkursu 30 tys. zł. Kwota ta została podzielona po równo dla obu grup zgłaszających.

Komisja oceniająca produkty brała pod uwagę doświadczenie grupy w realizacji wspólnych projektów, urynkowienie produktu, znaczenie produktu dla lokalnej gospodarki, funkcjonowanie w świadomości konsumenta, zachowanie lokalnych receptur i metod wytwarzania.

Dotychczas tylko dwa podlaskie produkty mają unijną rejestrację. Pierekaczewnik wytwarzany w Kruszynianach oraz miód wielokwiatowy z Sejneńszczyzny i Łoździejszczyzny na Litwie.

Lipiec Białowieski pozyskiwany jest z lipy drobnolistnej, która w tak zwartej formie występuje tylko w Puszczy Białowieskiej. W związku z tym jego parametry smakowe są unikalne.

Tradycja wytwarzania sera w rejonie Wiżajn i Rutki Tartak przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Jest to ser dojrzewający wytwarzany z surowego, pełnego mleka krowiego. Młody ma delikatny smak, który w trakcie dojrzewania nabiera intensywności. Pod nazwą ser Wiżajny sprzedawany jest ser, o trzech okresach leżakowania Ser Wiżajny- świeży dojrzewa od 2-4 dni, leżakowany dojrzewa od 5 do 30 dni, dojrzały dojrzewanie i leżakowanie sera powyżej 30 dni.
E.S.