Aktualności

Wróć

Restauracja pod gwiazdami. Za kelnera będzie robił m.in. Tomek Frankowski

2020-09-10 07:46:17
Gwiazdy obsługujące gości restauracji? Tak! W ramach akcji charytatywnej organizowanej na rzecz Filipka chorego na SMA. Wszystko to w Restauracji Mickievicza 62.
Potrzebne jest 9 mln zł

Filipek Łukaszuk z Bielska Podlaskiego ma zaledwie roczek. Chłopczyk cierpi na SMA, czyli rdzeniowy zanik mięśni. Ta bezlitosna choroba odbiera mu władzę nad ciałem, jego maleńkie mięśnie wciąż słabną. Do walki z SMA potrzebuje bardzo drogiego leku... (więcej o chłopcu pisaliśmy tu: Filipek jest śmiertelnie chory, liczy się każdy dzień).

- Zdajemy sobie sprawę, jak ciężko jest zebrać kwotę ponad 9 mln złotych, dlatego potrzebowaliśmy akcji, która zwróci oczy całego kraju na przypadek Filipka. I tak powstał pomysł organizacji Restauracji pod Gwiazdami - mówi Mateusz Sacharzewski ze Stowarzyszenia Kreatywny Bielsk Podlaski odpowiedzialnego za inicjatywę. - Chcemy pomóc rodzicom malucha w zbiórce na rzecz ich syna.

Czy gwiazdy pomogą zebrać pieniądze?

Akcję Restauracja pod gwiazdami zaplanowano na sobotę, 19 września. Będą nią kierowali właściciel Restauracji Mickievicza 62 w Bielsku Podlaskim Janusz Kuptel, który od 25 lat pracuje jako kucharz i szef w podlaskich restauracjach oraz znany w świecie restauratorów, mogący pochwalić się wieloma kulinarnymi osiągnięciami i wyróżnieniami Artur Moroz - szef kuchni oraz właściciel Restauracja Bulaj w Sopocie.

W roli kelnerów wystąpią zaś znani aktorzy, sportowcy, wokaliści czy samorządowcy. Już wiadomo, że dołączyli do akcji: aktorzy Grzegorz Daukszewicz, Anna Szymańczyk i Maciej Mikołajczyk, szef kuchni sopockiej Restauracji Bulaj - Artur Moroz, Tomasz Frankowski, DiDżej Mietek, burmistrz Bielska Podlaskiego Jarosław Borowski i lokalni artyści.

- Lista kelnerów nie jest zamknięta, czekamy jeszcze na odpowiedzi od innych artystów oraz sportowców, którzy dołączą do wydarzenia - mówi Mateusz Sacharzewski ze Stowarzyszenia Kreatywny Bielsk Podlaski.

Jak dołączyć do akcji?

Co zrobić, by wziąć udział w wydarzeniu? Najpierw trzeba dokonać rezerwacji poprzez wpłatę 50 zł za osobę na konto na pomocowym serwisie siepomaga.pl i przesłać na maila biuro@kreatywnybielsk.pl dowód wpłaty (screen lub potwierdzenie przelewu, na którym powinno być imię i nazwisko). Potem należy wybrać godzinę, w której chcemy wybrać się do restauracji - 13:00-14:30, 14:30-16:00, 16:00-17:30, 17:30-19:00, 19:00-20:30, 20:30-22:00.

Limit przy jednym stoliku to 4 osoby.

W dniu akcji będzie przygotowane wyjątkowe, stworzone specjalnie na tę okazję menu.

Czas spędzony w restauracji umili muzyka na żywo.

Za posiłek zapłacić będzie można tylko gotówką, wrzuconą do puszki Filipka. Wszystkie pieniądze z rezerwacji oraz zebrane z rachunków i napiwków będą przekazane na rzecz chłopczyka.
Ewelina Sadowska-Dubicka
ewelina.s@bialystokonline.pl