Aktualności

Wróć

Przeterminowane jedzenie na uczelniach. Inspekcja handlowa kontroluje

2012-05-22 00:00:00
Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Białymstoku przeprowadził 17 kontroli, których celem była ocena prawidłowości i rzetelności funkcjonowania placówek gastronomicznych i detalicznych zlokalizowanych na wyższych uczelniach. Kontrolą objęto 3 restauracje, 4 bary, 6 bufetów, 3 kluby studenckie oraz sklepiki spożywcze w Białymstoku i Łomży.
sxc.hu
Uchybienia stwierdzono w 8 placówkach, co stanowi 47% objętych kontrolą. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły: stosowania przeterminowanych artykułów spożywczych służących do sporządzania potraw gastronomicznych, nie uwidaczniania wywieszek cenowych, braku elementów na wywieszkach lub w cennikach oraz braku daty wystawienia cenników i stosowania przyrządu pomiarowego z wygasłą cechą legalizacji.

Aktualność terminów przydatności do spożycia i dat minimalnej trwałości sprawdzono we wszystkich kontrolowanych placówkach. Badaniem objęto 445 partii przetworów mleczarskich, mięsa wieprzowego i drobiowego oraz ich przetworów, wyrobów cukierniczych, przetworów owocowo-warzywnych, olejów jadalnych i tłuszczy, napojów bezalkoholowych, wyrobów kulinarnych mrożonych, koncentratów spożywczych, ziół i przypraw oraz przetworów zbożowych.

Zakwestionowano 24 partie. W wyniku kontroli 9 osób ukarano mandatami karnymi oraz wydano 13 żądań usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.
andy