Aktualności

Wróć

Przejście podziemne. Bar i salonik prasowy już działają, w przyszłym tygodniu będzie kawiarnia [ZDJĘCIA]

2014-07-03 00:00:00
Przejście podziemne pod skrzyżowaniem ul. Sienkiewicza z al. Piłsudskiego ożyło. Już działają tam bar i salonik prasowy, następne lokale będą otwarte wkrótce.
Coś na ząb

Dwa lokale w przejściu podziemnym zajmuje pobliska restauracja U Cezara, która prowadzi tam bar AleBuła. Można w nim kupić pieczywo, ciasta i słodkie bułki, a po drugiej jego stronie - kanapki, sałatki, świeże soki oraz kawę i herbatę.

- Mamy już swoich stałych klientów. Od dwóch tygodni przychodzi do nas dziewczyna, która powiedziała, że uzależniła się od naszych kanapek. Podobnie jest z kawą – któregoś dnia miałyśmy klienta, który powiedział, że nigdy nie pił tak smacznej kawy – chwali się Magda Wróblewska z baru AleBuła.

Udogodnieniem dla klientów jest opcja bierz co chcesz - każdy ma możliwość skomponowania własnej kanapki: wegetariańskiej z 5 składnikami, bądź z wędliną lub rybą z 4 składnikami (mała kosztuje – 4,99 zł, a duża – 7,99 zł). W barze można zamówić również kanapkę na obiad, składającą się np. z kurczaka z grilla, mielonego bądź schabowego. Jej cena wynosi 9,99 zł, zaś drugą można wziąć za 8,99 zł. Zainteresowani mogą też zjeść na miejscu – w lokalu są stoliki oraz krzesła.

AleBuła czynna jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 6 do 18, natomiast w soboty od 7 do 14. Strona, po której są serwowane kanapki, w okresie wakacyjnym jest nieczynna w soboty. Poza przyjemnym wystrojem i miłą obsługą, bar zachęca klientów również promocjami – od godziny 18 do 19 kanapki są tańsze o 20%.

Do czytania

Od środy także lokale nr 1 i 2, które zostały połączone podobnie jak 5 i 6, też są już otwarte. To salonik prasowy Inmedio. Poza punktem Lotto oferuje: prasę, książki, papierosy, artykuły spożywcze i napoje. Lokal jest czynny od godziny 6 do 21.

Niedługo kawa

- Jestem architektem, dlatego postanowiłem zaprojektować i otworzyć kawiarnię, w której będzie wszystko, czego potrzebują ludzie spieszący się do pracy – powiedział Wojciech Gierałtowski, właściciel Cafe Białystok.

Kawiarnia będzie otwarta od następnego tygodnia. Klienci będą mogli kupić w niej świeżo wyciskane soki, kawę, herbatę, lody, cista regionalne, gofry, kanapki oraz tortille. Z czasem pojawią się kubki promujące przejście podziemne w centrum Białegostoku.

Ostatni lokal wynajęty przez ZMK zajmie piekarnio-cukiernia Okruszek, w której będzie prowadzona sprzedaż pieczywa, słodkich bułek, ciast, tortów oraz ciasteczek.

Poza salonikiem prasowym i lokalami gastronomicznymi, pojawią się punkty Białostockiej Komunikacji Miejskiej. Pasażerowie będą mogli kupić bilet bądź doładować elektroniczną portmonetkę.
Katarzyna Klimowicz
24@bialystokonline.pl