Gospodynie z całego województwa oraz lokalni producenci zmierzą się w wielu konkursach, w których będą ze sobą rywalizować. Odwiedzający festyn natomiast będą mogli skosztować ich specjałów. Można będzie degustować i uczyć się przyrządzania. Będzie również wiele innych atrakcji.
Ci, którzy zechcą odwiedzić festiwal zastaną pokazy kulinarne oraz stragany z produktami regionalnej kuchni. Warto zaznaczyć, że najważniejszymi wydarzeniami będą konkursy „Jesienny Smak” skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich i „Smak Podlasia” dla producentów lokalnych.
Jednak to nie koniec atrakcji dla miłośników lokalnej kuchni. Można będzie wziąć udział w warsztatach tradycyjnego kiszenia warzyw i wyrobu lizaków odpustowych, a dzięki dofinansowaniu z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w trakcie festynu, Koło Gospodyń Wiejskich z Długołęki przeprowadzi warsztaty pieczenia babki ziemniaczanej, Koło Gospodyń Wiejskich z Nowin Kasjerskich koło Knyszyna pokaże, jak przyrządza się knysze, a znany restaurator z Łomży będzie przygotowywał koreczki ze składników wpisanych na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej „Trzaskawica” będzie przygotowywać potrawy, które jadano na terenach Polski w średniowieczu.
Ale rozkosze podniebienia to nie jedyny powód, dla którego warto wziąć udział w imprezie. Program jest wyjątkowo bogaty. W trakcie festiwalu rozstrzygnięte zostaną również konkursy „Stoisko z tradycją” i „Tradycyjny oraz współczesny strój gospodyni wiejskiej”, można będzie zobaczyć wystawę tradycyjnych strojów z regionu i niektóre wystawy stałe we wnętrzach zabytkowych budynków.
Na scenie wystąpią zespoły folklorystyczne, a między ich występami publiczność wysłucha historii dotyczących strojów ludowych z terenu województwa podlaskiego.
Niektóre z wydarzeń (zwiedzanie wystaw „Sztuka ludowa Podlasia” i „Polska tkanina dwuosnowowa”, spotkanie z autorkami książki „Tradycyjne stroje województwa podlaskiego Część I”, rekonstrukcje historyczne Komputowej Chorągwi Stefana Czarnieckiego) związane są z wojewódzką inauguracją Europejskich Dni Dziedzictwa 2022.
Jarmark sztuki ludowej i regionalnych kulinariów to punkt programu, bez którego nie może się obejść żadna z imprez plenerowych w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej.
Tym razem również nie zabraknie twórców ludowych, ale głównymi bohaterami będą lokalni producenci żywności i rolnicy zarejestrowani w bazie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego, którzy zaprezentują swoje wyroby szerokiemu gronu odbiorców. Festiwal ma służyć, między innymi, skróceniu drogi „od pola do stołu” i upowszechnianiu wiedzy o dziedzictwie kulinarnym regionu.
Szczegółowy plan występów na scenie można zobaczyć tutaj