Biznes

Wróć

Powstanie nowoczesny zakład dzielenia drobiu

2020-03-10 13:05:11
Podstrefa Łapy Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej rozwija się. Najpierw zapowiedziano, że powstanie tam fabryka wyrobów aerozolowych oraz nowa hala produkcyjna i magazynowa oraz linia produkcyjna do produkcji wyrobów sypkich. Teraz do tego grona dołączy zakład dzielenia drobiu.
UM Łapy
Trzy działki, trzech nabywców, trzy umowy

Pod koniec 2019 roku rozstrzygnięto przetarg na sprzedaż użytkowania wieczystego nieruchomości położonych w nowej części podstrefy Łapy. W wyniku tego postępowania trzy z nich znalazły nabywców, z którymi w styczniu 2020 roku podpisano warunkowe umowy sprzedaży. Takie postępowanie wynikało z przepisów, wedle których prawo pierwokupu tych działek przysługuje agencji Rozwoju Przemysłu S.A. Agencja nie skorzystała z niego i w związku z tym możliwe było podpisanie umów sprzedaży przenoszących prawo użytkowania wieczystego.

Pierwszą, właściwą już, umowę sprzedaży podpisano 6 lutego z firmą AG CHEMIA Sp. z o.o. Sp.k. z Sokół. Dotyczy ona działki o powierzchni 1,0618 ha. W jej ramach zostanie wybudowana fabryka wyrobów aerozolowych. Zakład będzie produkował dezodoranty, środki czystości, środki smarne, techniczne i inne - wszystko w opakowaniach aerozolowych. Powstanie również mieszalnia płynów oraz nowoczesne laboratorium. Więcej: W Podlaskiem powstanie duża fabryka wyrobów aerozolowych.

Drugą umowę podpisano 26 lutego z firmą PPHU Jerzy Siemionczyk Słodkie Zdrowie z siedzibą w Białymstoku. Sprzedana działka ma powierzchnię prawie 1 ha i powstanie na niej hala produkcyjna i magazynowa o powierzchni około 800 metrów kwadratowych z częścią biurową. W zakładzie zostanie umieszczona nowa linia produkcyjna do produkcji wyrobów sypkich. Szczegóły: Powstanie duża hala z linią do produkcji zdrowej żywności i sumplementów.

Teraz czas na trzecią, ostatnią już, umowę sprzedaży działki o powierzchni ponad 1 ha. Podpisano ją z firmą EDMARK Edyta Stypułkowska i Marek Stypułkowski Spółka Jawna z siedzibą w Surażu.

Kim jest ostatni inwestor?

EDMARK to firma, która od 1996 roku prowadzi działalność polegającą na dzieleniu tuszek drobiowych (kurczaka, indyka, kaczki, gęsi) na elementy oraz sprzedaż hurtową i detaliczną produktów głównie w sieci sklepów firmowych EDMARK. W 2015 roku został otwarty pierwszy sklep firmowy i obecnie sprzedaż jest prowadzona w trzynastu punktach handlowych. Sieć detaliczna sukcesywnie rozbudowuje się poprzez tworzenie kolejnych sklepów firmowych.

Obecnie firma ma siedzibę w Surażu, jednak powierzchnia zakładu ogranicza dalszy rozwój, stąd decyzja o budowie nowego zakładu.

- Atrakcyjne miejsce i przyjazne nastawienie władz samorządowych skłoniło nas do wzięcia udziału w przetargu na sprzedaż działek w Podstrefie Łapy. Jesteśmy bardzo zadowoleni, że postępowanie to zakończyło się dla naszej firmy sukcesem – mówi Edyta Stypułkowska, właściciel firmy EDMARK.

W nowej lokalizacji powstanie zakład dzielenia drobiu o powierzchni 4 tys. metrów kwadratowych, który zostanie wyposażony w nowoczesne - w znacznym stopniu zautomatyzowane - linie produkcyjne.

- Cały park maszynowy, w który wyposażymy nowy zakład, jest przyjazny środowisku i dla otoczenia. Liczymy, że nowa inwestycja pozwoli zwiększyć zasięg naszych produktów na nowe rynki – mówi Marek Stypułkowski, właściciel firmy EDMARK.
Ewa Reducha-Wiśniewolska
ewa.r@bialystokonline.pl