Kultura i Rozrywka

Wróć

Powstało nowe studio kulinarne. Atuty uczą gotowania i bawią

2014-09-04 00:00:00
Uczą nie tylko gotowania pod okiem najlepszych kucharzy, ale też integrują i przede wszystkim bawią. Atuty Studio Kulinarne to nowe miejsce na gastronomicznej mapie Białegostoku.
Atuty Studio Kulinarne
Mimo że studio przy Piotrkowskiej działa dopiero od kilkunastu tygodni, organizowane tu warsztaty przyciągają amatorów dobrej kuchni oraz kulinarne gwiazdy: szefów kuchni, dietetyków i blogerów. Skąd pomysł na taki biznes?

- Chcieliśmy połączyć przyjemne z pożytecznym, a ponieważ jesteśmy miłośnikami dobrego, zdrowego jedzenia, lubimy gotować i być z ludźmi, postanowiliśmy: warsztaty kulinarne - opowiada Kamil Łącki, właściciel studia.

- Wiedzieliśmy że w Polsce studia kulinarne cieszą się dużym zainteresowaniem, że to już nawet nie moda, a wręcz rewolucja kulinarna - dodaje Aneta Pojawa, partnerka Kamila. - Wśród ludzi rośnie świadomość, że warto się zdrowo odżywiać, używać świeżych produktów, a gotowanie może być sztuką i przyjemnością, a nie jedynie codziennym obowiązkiem.

Dla przyjaciół, firm i rodzin

Z warsztatów mogą korzystać ci, którzy chcą nauczyć się gotować czy spędzić czas z przyjaciółmi oraz firmy, którym brakuje pomysłu np. na ciekawe spotkanie integracyjne. Udział w nich może być dobrym pomysłem na spotkanie rodzinne - obiad, kinder party lub przyjęcie komunijne. Ale to też kulinarne sesje zdjęciowe, gotowanie w plenerze, a nawet private dining, kiedy studio kulinarne jest scenerią kulinarnych popisów, a my zapraszamy znajomych na wspólne gotowanie i wybieramy tematykę.

- Zasada jest jedna. Prócz porcji rzetelnej kulinarnej wiedzy i znakomicie przyrządzonych potraw liczy się dobra zabawa i miła atmosfera. A wszystko podane w najlepszej oprawie - na tę kartę postawiliśmy - mówi Kamil Łącki.

Industrialna sceneria i nowoczesność

Na start Kamil dostał dotację z Urzędu Pracy. Pozwoliła wyposażyć lokal w profesjonalny sprzęt AGD. Resztę trzeba było dołożyć ze środków własnych.

Powstało industrialne wnętrze, ocieplone belami z 80-letniego drewna, z dużymi i wysokimi ścianami. Studio wyposażone jest w profesjonalny sprzęt kuchenny, funkcjonalny stół z płytami grzewczymi do przygotowania potraw oraz wygodny stół biesiadny.

Dodatkowy atut Atutów to wszechstronność kulinarnych pokazów - firma ma już na koncie m.in. prezentacje kuchni prowansalskiej, chińskiej czy sałatek z lekkimi dipami. Prawdziwą furorę zrobił kurs profesjonalnego parzenia kawy, do której mleko pozyskano... wprost od krowy Mandaryny, która była niespodzianką pokazu. Wrześniowe tematy to sezonowe przetwory, kuchnia azjatycka i krótki kurs kuchni francuskiej oraz pomysł na idealny lunchbox.

Dla ciała i dla ducha

Przekazywanie wiedzy to jeden z celów warsztatów. Swoimi sekretami dzieli się już m.in. Magdalena Radziszewska, diet coach i psycho-dietetyk z Instytutu Zdrowego Odżywiania w Białymstoku, Łukasz Zdrojkowski, szef kuchni z doświadczeniem zdobytym w restauracjach i hotelach na południu Francji czy Emilia Andrzejewska i Marcin Zalewski - założyciele Baristacji.

- Utrzymujemy kontakty z szeroko pojętą branżą, współpracujemy z szefami kuchni nie tylko z Białegostoku. Zależy nam również na propagowaniu wiedzy przekazywanej podczas naszych warsztatów, dlatego kontaktujemy się z blogerami kulinarnymi czy branżowymi wydawnictwami - podkreślają twórcy Atutów.
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl