Kultura i Rozrywka

Wróć

Potrawy ze śledzia i nalewki. Czas na Wielkie Białostockie Śledzikowanie

2015-11-12 00:00:00
To będzie już czwarte Wielkie Białostockie Śledzikowanie. Tegoroczny Festiwal Śledzia rozpocznie się 13 listopada w kawiarni Fama warsztatami kulinarnymi, które poprowadzi Sebastian Gołębiewski.
materiały organizatora
Również w piątek odbędą się warsztaty nalewek, na które zaprasza wielokrotny mistrz Polski nalewek - Hieronim Błażejak. Część główna festiwalu rozpocznie się o godz. 18.00 w kawiarni Fama. W programie: konkurs na najsmaczniejszą potrawę ze śledzia, na najlepszy destylat, gawędy o historii śledzia, jego roli w naszej kulturze, konkurs śledzikowania, a całość muzycznie oprawi zespół Ignaca Andrukiewicza.

Gośćmi honorowymi Festiwalu będą aktorzy BTL-u i lider Kasy Chorych - Jarosław Tioskow. Laureaci konkursów kulinarnych uhonorowani zostaną nagrodami.

Szczegóły: Święto śledzia
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl