Aktualności

Wróć

Poświąteczne wietrzenie lodówek - nadmiar żywności można oddać do Jadłodzielni

2022-12-27 10:11:36
Po świętach w białostockiej Jadłodzielni można pozostawić m.in. żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonego na opakowaniu.
Malwina Witkowska
Często przedświąteczna gorączka powoduje, że kupujemy dużo żywności, której ostatecznie nie damy rady przejeść. Dlatego możemy podzielić się nadwyżką, poprzez przyniesienie jej do Jadłodzielni.

W święta można było przynosić produkty własne, ale teraz - po świętach Jadłodzielnia nie przyjmuje żadnych wyrobów i przetworów własnych, np. ciast, zup w słoikach, sałatek, marynat. Ponadto w Jadłodzielni nie przyjmuje się:
- produktów napoczętych, np. otwartych puszek czy słoików;
- produktów nadpsutych i przterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka;
- surowego mięsa oraz produktów na jego bazie, np. tatar;
- surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciasta z kremem, śmietaną, domowe majonezy;
- produktów niepasteryzowanych, surowego mleka i wyrobów mlecznych;
- produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek;
- produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 min,
alkoholu i środków odurzających.

To co można przynieść? W Jadłodzielni można pozostawić:
- żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonego na opakowaniu;
- żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – najlepiej spożyć przed, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – należy spożyć do;
- produkty zapakowane fabrycznie;
- produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach);
- zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze;
- warzywa i owoce;
- ryby w próżniowych fabrycznych opakowaniach;
- produkty w zamkniętych opakowaniach – konserwy, słoiki;
- sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.

Główną ideą Jadłodzielni jest zapobieganie marnotrawstwu żywności. Z danych Eurostatu wynika, że w Polsce marnuje się około 9 mln ton żywności rocznie. Jej wartość sięga około 50 zł miesięcznie na każdego obywatela.

Jadłodzielnia jest miejscem do którego wszyscy mieszkańcy Białegostoku mogą przynosić nadwyżki żywieniowe. W Jadłodzielni możemy nie tylko zostawić żywność, ale również poczęstować się tym, co w niej zostawili inni. Lokal mieści się przy ul. Krakowskiej 1 w Białymstoku. Jadłodzielnia jest czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-18.00, a także w soboty w godz. 9.00-14.00.
Malwina Witkowska
malwina.witkowska@bialystokonline.pl