Kultura i Rozrywka

Wróć

Posmakuj litewskich chłodników. Spotkanie w skansenie

2011-07-30 00:00:00
Ma ono na celu przypomnienie tradycyjnych przepisów, między innymi na chołodziec litewski, wpisany na listę tradycyjnych produktów.
materiały organizatora
Najlepsze na upalne dni chłodniki przyrządzane z surowych warzyw i owoców są bardzo zdrowe, a jednocześnie niezwykle sycące. Przyrządzenie chłodników nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, dlatego na spotkanie zapraszani są zarówno początkujący, jak i zaawansowani kucharze.

Uczestnicy spotkania przygotują chłodniki owocowe i warzywne oraz poznają podstawowe produkty i techniki przyrządzania chłodnych zup. Specjalistki odpowiedzą na pytania, pomogą i nauczą wykonywać chłodnik na upalne dni. Na zakończenie warsztatów przewidziana jest degustacja przygotowanych chłodników z gotowanymi młodymi ziemniakami.

Spotkanie kulinarne przy piecu odbędzie się w niedzielę, 31 lipca w godz. 9-13 na terenie Białostockiego Muzeum Wsi w chałupie z Pieczysk. Wstęp w cenie biletu spacerowego - 2 zł.
andy