Kultura i Rozrywka

Wróć

Polędwica z dzika - najlepsze danie białostockiej Nocy Restauracji

2015-06-07 00:00:00
Polędwica z dzika przygotowana przez szefa kuchni restauracji Cristal to najlepsze, zdaniem białostockich smakoszy, danie serwowane w czasie tegorocznej Nocy Restauracji.
Przemysław Sejwa / zjemto.com
Szefowie kuchni i ich specjalne nocne dania walczyli o zdobycie głównej nagrody dla najlepszej kulinarnej kreacji. Na dania można było głosować na Facebooku. Największą liczbę lajków (681) i Grand Prix Fanów Nocy Restauracji 2015 w Białymstoku otrzymał Cristal. Lokal przygotował polędwicę z dzika z selekcją podlaskich grzybów i espresso demi glace.

Drugie miejsce zajęła Restauracja Grecka Online (652 lajków). Tam głównym daniem było Tas Kebab - kotleciki z siekanej jagnięciny w przyprawach, podawane z jogurtem greckim oraz z opiekanymi ziemniaczkami. Ateński szef kuchni przygotowywał też pijane saganaki, czyli panierowany ser feta i halloumi w płonącym ouzo. Na podium znalazła się również Pasja (ostatecznie uznano 517 lajków, część odjęto). Kucharz serwował tam sandacza z kaszą jęczmienną, paloną pietruszką, sosem beurre blanc i szparagami. Dużym uznaniem uczestników Nocy Restauracji cieszył się również Zamek Tykocin, restauracja Nova i Hotel Silver.

Noc Restauracji odbyła się 29 maja. To była już jej czwarta edycja. Jak podkreślili organizatorzy, wszystkie 22 restauracje biorące udział w Nocy Restauracji 2015 w Białymstoku przygotowały fenomenalne dania! Poziom kreacji w tym roku był bardzo wysoki.
Ewelina Sadowska-Dubicka
ewelina.s@bialystokonline.pl